Hlavní obsah

Ředitelem VZP zůstává Kabátek

Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) povede další čtyři roky Zdeněk Kabátek. V čele největší tuzemské pojišťovny stojí od roku 2012 a zvolen byl správní radou VZP už počtvrté. Tentokrát neměl žádného protikandidáta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Kabátek, ředitel VZP

Článek

„Volba proběhla tajně. Dvacet pět členů správní rady bylo pro setrvání současného ředitele Kabátka. Počet hlasů, které pan ředitel získal, svědčí o tom, že je správní rada s jeho působením spokojena,“ řekl předseda správní rady VZP Tom Philipp (KDU-ČSL).

Kabátek byl jediným uchazečem o post ředitele. Pro jeho setrvání ve funkci hlasovala většina z 30 členů správní rady, pět osob se zdrželo.

Před měsícem navrhovali zástupci Pirátů, aby se do výběrového řízení na ředitele mohli přihlásit i zájemci, které nenominují členové správní rady. Návrh ale neměl podporu.

Spokojení lékaři, mrzuté pojišťovny. Navýšené platy doktorů už nebude platit jen VZP

Domácí

Philipp ocenil, že se Kabátkovi podařilo stabilizovat ekonomickou kondici pojišťovny, aby mohla plnit všechny své závazky. V roce 2022 a 2023 podle něj zvládla VZP uprchlickou krizi, pokročila v rozvoji IT systémů i se jí dařilo udržet dostatečné finanční rezervy pro případné krize v dalších letech.

„Beru to jako velký projev důvěry, beru to s pokorou. Nečekají nás jednoduché časy,“ uvedl po svém zvolení Kabátek. Narážel tím mimo jiné na rostoucí náklady za péči, na což poslední roky zdravotní pojišťovny upozorňují. Soustředit se chce také více na prevenci.

Už letos začala VZP jednat s nemocnicemi o transformaci nemocniční péče a jejím zefektivnění.

VZP loni také výrazně pomohla Fialově vládě v souvislosti s protestem nemocničních lékařů. Jako největší pojišťovna se zavázala poskytnout tři miliardy korun na navýšení odměn lékařů, pokud nemocnice zajistí dostupnost péče ve stejném rozsahu jako před protestem.

Poprvé se Kabátek ujal funkce v roce 2012. Začínal jako projektový manažer ve společnosti ČEZ-Elektrárna Temelín. Poté působil jako manažer v nemocnici v Písku a na ministerstvu zdravotnictví.

VZP zastupuje asi 60 procent českých občanů, ročně dá za léčbu 300 miliard korun.

VZP čeká volba ředitele. Kabátek je zatím jediným kandidátem

Domácí

Výběr článků

Načítám