Hlavní obsah

Ředitelé si budou muset body v přijímačkách lépe hlídat

Jednou z hlavních výzev přijímaček na střední školy v příštím roce bude zajistit, aby se už nemusely na poslední chvíli řešit omyly ředitelů, kteří zadávali chybné informace do systému, jako letos. Řešením by mohlo být navýšení času pro Cermat na zachycení chyb a jejich opravy. Samotní ředitelé ale předpokládají vyšší ostražitost ze strany škol.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ministr školství Mikuláš Bek

Článek

„Nový systém má spoustu výhod, ale jednu nevýhodu, a to, že chyba jedné školy může mít konsekvence pro celou řadu dalších případů,“ řekl ve středu ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

„Proto je důležité to čištění dat dělat opravdu důkladně. Bude to předmětem debat pro další změny, jak co nejvíc snížit riziko toho, že na vstupu nemáme správná data,“ dodal Bek.

„Pokládám za přirozené, že se dopouštíme chyb. Je důležité mít algoritmy, které dokážou ty chyby odhalit, což se dařilo díky práci Cermatu,“ přiblížil ministr.

Většina deváťáků už má jisté místo ve škole, tři čtvrtiny podle hlavní priority

Domácí

„A pak je to věcí rychlého jednání se školami, aby chyby byly opraveny. Jednou to může být záměna stejných příjmení, jindy to může být špatně ‚zakliknutý‘ sloupec v excelu,“ dodal.

Podle šéfa Cermatu Miroslava Krejčího se podařilo minulý týden v systému odhalit „ohromné množství chyb“, které způsobilo několik škol.

„Vyšší desítky případů tvořily děti, které nebyly přijaty na danou školu, protože si ředitel nešťastně chybně stanovil výsledky tak, že mu vlastně zůstala poloprázdná škola a systém mu ji nenaplnil,“ popsal novinářům.

„A asi dvacet dětí jsme umístili tím, že jsem se dohodl s řediteli na navýšení kapacity ještě takhle na poslední chvíli,“ doplnil Krejčí.

Víc času a víc očí

Ještě minulý týden chyby podle svých slov upravoval a následně v rámci algoritmu vytvořil nové rozřazení žáků do škol.

To pak ředitelé škol znovu kontrolovali, ale po pátku už se prý algoritmus spouštět nemohl, protože by ředitelé neměli čas znovu vše zkontrolovat.

Ještě v pondělí po nocích Krejčí opravoval chyby u více než stovky dětí. Některým by hrozilo, že by se nedostaly na žádnou školu, některé byly na prioritním žebříčku posunuty výše.

Chyba se může stát každému, ale v takové míře mi to přišlo trošku moc
šéfka Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová

Předseda unie školských asociací Jiří Zajíček připomněl, že chyby v pořadnících či v přepočtu bodů uchazečů se děly i dříve, ale nebyly tak na očích. Řešit je mohli ředitelé v rámci odvolacích řízení.

„Chyby nejsou problém systému, ale způsobuje je lidský faktor. Vždycky tam byly, ale díky tomu, že to je v systému, tak se na ně dá přijít a podchytit ještě dřív, než vyjdou ven,“ řekl Novinkám Zajíček.

„Kdyby se prodloužil čas na delší kontrolu, tak bychom tu chybovost mohli možná ne odstranit, ale eliminovat,“ doplnil.

Podle šéfky Asociace ředitelů gymnázií Renaty Schejbalové by si hlavně měli dávat pozor ředitelé škol.

„Jestli zapomenou započítat nějaké body, tak je to docela prekérní situace. Mně ten systém a všechno přišly velmi jednoduché, intuitivní a oproti minulým letům to ulehčilo práci školám i rodičům,“ řekla Novinkám.

„Nevím, které školy to byly, ale každopádně si myslím, že by se to mělo řešit u nich. Chyba se může stát každému, ale v takové míře mi to přišlo trošku moc. My děláme vždycky dvojí kontrolu,“ dodala.

Poslední chyby v přijímačkách opravovali v Cermatu ručně

Věda a školy

Výběr článků

Načítám