Hlavní obsah

Ředitel školy, jejíž žák spáchal sebevraždu, rezignoval

Brno

Porušení vlastních pravidel, přehlížení problémů s nežádoucím chováním některých žáků, nepředcházení rizikovému chování. To jsou závěry plynoucí ze zprávy České školní inspekce, která zjišťovala poměry na brněnské Základní škole Kotlářská. Tam se vyhrotila situace po sebevraždě jednoho z žáků. Ředitel školy Libor Zřídkaveselý už oznámil, že končí.

Foto: Novinky

Takto vypadaly na škole záchody po předávání vysvědčení.

Článek

Spouštěčem událostí na oblíbené škole byla sebevražda jednoho z žáků. Jak Novinky informovaly, někteří rodiče začali spojovat tragédii s údajnou šikanou na škole, část pedagogů si stěžovala, že vedení školy přehlíží informace o špatném chování některých žáků, což podrývá jejich autoritu. Situace pak eskalovala odchodem části pedagogů.

Poměry na škole prověřila školní inspekce a její závěry, s nimiž se mohly Novinky seznámit, nedopadly pro vedení školy moc dobře. Ze zprávy plyne, že zejména žáci jedné z tříd chystali různé pasti na učitele, kdy jim špinili židle či kliky u dveří, rozbili monitor v autobuse cestou na školní výlet či se na výletě dostali do konfliktu s průvodčím ve vlaku. Zpráva hovoří i o fyzickém napadení spolužáka.

Vzdal jsem se funkce. Pro zklidnění situace je to nejlepší řešení.
Libor Zřídkaveselý, končící ředitel školy

Inspektorům se nelíbil ani bodový způsob hodnocení chování žáků, který navíc různí pedagogové používali rozdílně.

„Způsob aplikace bodového hodnocení ve třídě zcela zkreslil reálný obraz náročného chování jednotlivých žáků. Přestože se někteří učitelé obraceli od počátku tohoto školního roku na třídní učitelku a vedení školy s konkrétními případy naznačujícími, že se nežádoucí chování žáků ve třídě stupňuje, nereagovalo vedení školy adekvátním způsobem,“ stojí ve zprávě.

Šikanátoři měli jedničku z chování

Chybně podle zprávy reagovalo vedení i na incident na lyžařském výcviku, kde někteří chlapci natočili spolužáka v dehonestující pozici a pak video šířili na internetu. Místo snížené známky z chování našli šikanátoři u ředitele zastání s tím, že je nechtěl horší známkou z mravů poškodit při přijímačkách na střední školy.

„Pořízení a šíření obrazového záznamu, který snižuje důstojnost spolužáka, byl úmyslný čin, a to i s ohledem na věk a kognitivní schopnosti žáků devátého ročníku, kteří byli způsobilí vyhodnotit důsledky svého jednání. Ze školou předložené dokumentace je zřejmé, že postup školy při jeho posouzení nebyl v souladu s platným školním řádem a účelově nerespektoval ani vlastní interní pravidla,“ zhodnotila situaci zpráva.

Ředitel Zřídkaveselý se krátce po závěru šetření inspekce rozhodl sám rezignovat. „Vzdal jsem se funkce. Odcházím ke konci srpna. Pro zklidnění situace je to nejlepší řešení,“ řekl Novinkám.

Bude se lépe komunikovat

Jeho krok ocenil i radní radnice Brno-střed, která je zřizovatelem školy, Martin Vrubel (KDU-ČSL). „Jsem rád, že se k tomu takto postavil. Není to ale tak, že by utíkal. Ještě připravil opatření, aby se škola vrátila do funkčního stavu,“ řekl Novinkám radní. Opatření by měla zajistit lepší komunikaci učitelů s žáky i učitelů s vedením, do poradenského pracoviště by měl nastoupit další psycholog.

Poté, co na poměry na škole Novinky na začátku července upozornily, samo vedení radnice rozhodlo, že v případě, že inspekce najde jasné pochybení ředitele, došlo by zřejmě na jeho odvolání.

Radní už vzali ředitelovu rezignaci na vědomí a na uvolněné místo bude vypsáno výběrové řízení. Do doby, než bude vybrán nový ředitel, by měl školu vést člověk pověřený ministerstvem školství.

Louny řeší šikanu. Na každé škole byl minimálně jeden případ

Domácí

Výběr článků

Načítám