Hlavní obsah

Ředitel ČT ostře kritizoval Fridrichovou. Radním vysvětloval, proč zrušil 168 hodin

Zrušení publicistického pořadu 168 hodin souviselo hlavně s komunikací Nory Fridrichové v médiích. Na mimořádné schůzi Rady ČT to řekl generální ředitel České televize (ČT) Jan Souček, který Fridrichovou obvinil z poškození dobrého jména televize. Radním ale nevysvětlil, proč se ruší celý pořad a nevyměnila se jen moderátorka. Vyčítána mu byla i osobní angažovanost v rušení pořadu a proměnlivost v argumentech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Generální ředitel ČT Jan Souček

Článek

„Všechna rozhodnutí o porušení zákona či kodexu mají totožnou skutkovou podstatu. Týkají se situací, kdy pořad 168 hodin v mnoha různých tématech neposkytl prostor názoru protistrany nebo ho zesměšňoval nebo nebyl k tématu doplněn náležitý kontext,“ uvedl generální ředitel ČT Jan Souček, který se jednání účastnil online.

Nejde podle něj o počet pochybení, ale o to, že se všechna týkala stejných prohřešků, na které údajně nebral tým přes opakovaná upozornění zřetel. Radní Vlastimil Ježek totiž upozornil, že podobné přešlapy má více pořadů, aniž by se rušily.

Fridrichová byla na jednání rady osobně. K tomu, že se začala ke zrušení pořadu vyjadřovat, uvedla: „Začali jste hanět naši práci a uváděli jste faulové a nepravdivé argumenty.“

Pořad 168 hodin na ČT končí

Stalo se

„Myslím si, že je takto tvrdá a nás odsuzující argumentace jen proto, že tím vysvětlujete konec 168 hodin. Dosavadní vysvětlení působí ne zcela pevně a zdá se, že veřejnost má problém ho zcela přijmout,“ řekla.

Foto: Petr Horník, Novinky

Nora Fridrichová

Poslední kapkou byl bulvár

Poslední kapkou byla podle Součka medializace osobní konverzace mezi bývalým zaměstnancem ČT Markem Wollnerem a Fridrichovou v bulváru. „Právě toto je situace, která způsobila rozhodnutí o vyřazení pořadu uprostřed července roku 2024,“ řekl radním.

„Hodně mě mrzí a zasáhlo mě, že tady pan generální ředitel nazýval tuto komunikaci slovy intimní a lascivní. Každý, kdo se na konverzaci podívá, tak uvidí, že z mé strany o žádnou lascivnost nešlo,“ reagovala na jeho slova Fridrichová.

Podle Součka bylo nekorektní, že na mediální útoky reagovala moderátorka bez konzultace se zaměstnavatelem. Po 18 letech v ČT je podle něj od instituce neoddělitelná.

„K poškození dobrého jména ČT už nepochybně došlo a ukončení výroby pořadu 168 hodin je reakcí na to, abychom toto poškozování neprohlubovali,“ uvedl Souček. Původně v interním newslleteru mluvil „jen“ o ohrožení jména ČT.

Celý etický panel ČT rezignoval

Domácí

Emotivní byl také úvod mimořádné schůze, na kterou nebylo vpuštěno několik zástupců veřejnosti s tím, že jsou všechna místa obsazena. V místnosti ale bylo několik volných židlí po celou dobu jednání.

Fridrichová ve svých vyjádřeních řekla, že kritizované reportáže jsou staršího data a měly politický podtext. To, že jí byla nabídnuta po oznámení konce pořadu jiná pozice v televizi, podle ní naznačuje, že jsou za zrušením politické důvody. Vedení to odmítá.

Někteří členové rady se podivovali nad tím, že zpočátku byla práce redaktorů chválena, teď mluví ředitel o problémech v „kontinuální práci s fakty“ a „dlouhodobým způsobem mediální komunikace Fridrichové“.

Radní žádají Součka o předložení vysílacího schématu publicistiky do 10. září a o informaci, čím bude 168 hodin nahrazeno. Souček počítá v polovině podzimu se spuštěním čtyř nových pořadů, z nichž některé by se měly týkat i publicistiky a vysílat se v neděli.

Fridrichová se podle komise nedopustila šikany vůči kolegům z ČT

Domácí

Výběr článků

Načítám