Hlavní obsah

Raky ohrožuje mor. Nezachraňujte je z potoků, varují ochranáři

Žďársko

Ochranáři potvrdili další výskyt račího moru v Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Nově se týká říčky Bobrůvky u Nového Města na Moravě, kde už je vyznačené ochranné pásmo. Krajská veterinární správa ve spolupráci s ochránci přírody vydala mimořádné opatření, aby snížila riziko dalšího šíření račího moru.

Foto: Petr Piechula, CHKO Žďárské vrchy

Rak signální (na snímku) se od domácího raka říčního těžko odlišuje.

Článek

„Opatření se týká zákazu přemisťovat ryby a ostatní vodní živočichy z ochranného pásma a vypouštět je na jiných místech,“ upozorňuje ředitel regionální správy Agentury ochrany přírody a krajiny Václav Hlaváč.

„Prosíme zejména rybáře, ale opatření se týká všech, kteří přijdou do styku s vodními organismy v inkriminovaných lokalitách. Je nutno provést mechanickou očistu a dezinfekci všech věcí a pomůcek použitých při manipulaci s těmito organismy,“ vysvětluje Václav Hlaváč. Čištění se týká například i holínek. Důsledné dodržování pokynů totiž podle odborníků významně snižuje nebezpečí dalšího přenosu onemocnění.

Už loni potvrdily rozbory výskyt račího moru v říčce Bystřici, letos v létě se objevila další ohniska nákazy – potok Nedvědička u obce Věžná a Chlébský potok v obci Chlébské na východě Žďárska, aktuálně na seznam přibyla i říčka Bobrůvka v okolí Nového Města na Moravě.

Ochranné pásmo je vymezené od bezejmenného přítoku Bobrůvky pod silnicí spojující Vlachovice s Rokytnem až pod obec Petrovice, kde se do Bobrůvky vlévá Slavkovický potok. Na místo ochranáři rozmístili informativní cedule.

Nákaza ničí domácí raky

Zdrojem račího moru jsou podle ochranářů nepůvodní druhy raků ze Severní Ameriky, především rak signální, které jsou vůči této nákaze odolné. Onemocnění naopak postihuje hlavně kriticky ohroženého „domácího“ raka říčního.

Oba druhy jsou si podobné, rak signální má světlé skvrny na klepetech. Vzhledem k možnosti záměny prosí ochránci přírody lidi, aby raky nezachraňovali.

„K šíření račího moru mohou neúmyslně přispět i ti, kteří v dobré víře raky zachraňují z vyschlých potoků. S našimi raky tak na jiná místa omylem přenesou i ty americké, a tak se nákaza šíří dál. Také proto je dodržování přísných hygienických opatření tak důležité,“ vysvětlují ochránci přírody.

U Bíliny objevili zakázané raky mramorované, následně byli usmrceni

Domácí

Výběr článků

Načítám