Hlavní obsah

Rakušan: Starostové i Piráti by měli ve vládě zůstat

Ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan míní, že ve vládě by dál měli zůstat jak Piráti, tak STAN. Do vlády vstoupily oba subjekty jako koalice. Piráti jsou jednou nohou z vlády a podle pirátského šéfa Ivana Bartoše je tak otázkou, zda by obě strany neměly rovněž společně z vlády vystoupit. Kabinet se otřásá po úterním oznámení premiéra Petra Fialy, že navrhne Bartošovo odvolání.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ivan Bartoš a Vít Rakušan

Článek

„Podle mého názoru bychom jako koalice měli ve vládě zůstat,“ uvedl Rakušan. „Netěší mě, že Piráti zvažují odchod z vlády. Ztotožňuju se spíš s tím, co ještě dnes ráno říkali oni sami, že voliči chtějí řešení důležitých problémů,“ dodal ministr vnitra.

„Obávám se, že odchodem se důvěra voličů nezískává. My, Starostové, máme v úmyslu dál prosazovat to, co jsme voličům slíbili a co od nás očekávají,“ dodal Rakušan ve vyjádření.

Jeho slova naznačují, že si sice přeje setrvání obou členů původní koalice Starostů a Pirátů, je nicméně připraven ve vládě zůstat, pokud z ní Piráti odejdou.

Místo řešení přišel Bartoš na schůzku s Fialou se seznamem požadavků. Obratem skončil

Domácí

Bartošovo odvolání se rozhodl navrhnout premiér Petr Fiala kvůli nezvládnuté digitalizaci. Piráti to označili za vykopnutí z vlády, byť Fiala tvrdil, že s prací ostatních pirátských ministrů je spokojený.

Bartoš na tiskové konferenci Pirátů připomněl, že do vlády vstupovala koalice Pirátů a Starostů. „Chceme o tom jednat s hnutím STAN. Na začátku zaznívalo ‚společně do vlády, společně do opozice‘. Budeme o tom určitě jednat. Je to dost nestandardní postup,“ uvedl Bartoš, současný místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj

Že by mělo z kabinetu odejít s Piráty i hnutí STAN, si myslí třeba i pirátský hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

„Je to jednoduché, o vládě jsme vyjednávali společně s hnutím STAN a čekám, že se k tomu vyjádří. Premiér má na takový krok ústavní právo, ale je to mimo všechny dohody a dostal to do situace, kdy by měly odejít oba subjekty,“ řekl Novinkám.

Fiala: O Bartošovi jsem rozhodl sám, jeho neschopnost byla poslední kapkou

Domácí

Výběr článků

Načítám