Hlavní obsah

Rakušan se dohodl s Agrofertem, stáhne příspěvky o údajném odposlouchávání

Předseda hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan i jeho hnutí stáhnou příspěvky, které vyvolávaly dojem, že je koncern Agrofert odposlouchával. Je to výsledkem mimosoudní dohody mezi stranami, jak vyplynulo ze společného prohlášení zveřejněného ve čtvrtek.

Foto: Novinky

Předseda STAN Vít Rakušan

Článek

„Vít Rakušan zveřejnil dne 24. 9. 2023 na svém profilu na sociální síti X a na webových stránkách hnutí STAN výroky na adresu společnosti AGROFERT, a. s., kterými přinejmenším vyvolával dojem, že tato společnost jej a další členy hnutí STAN odposlouchávala. Společnost AGROFERT, a. s., tato nařčení odmítla a podala z tohoto důvodu na Víta Rakušana a hnutí STAN žalobu na ochranu své pověsti,“ uvedli společně strany v prohlášení.

„Vzhledem k tomu, že tyto výroky se ukázaly jako nepodložené, dohodli se účastníci sporu na tom, že Vít Rakušan a hnutí STAN odstraní z webu článek a příspěvek obsahující napadené výroky,“ stojí pak v závěru prohlášení.

Výroky, kvůli kterým na Rakušana i STAN podal koncern Agrofert spadající do svěřenských fondů expremiéra a šéfa opozičního hnutí ANO Andreje Babiše žalobu, padly v souvislosti s tehdejší kauzou tzv. šifrovaných telefonů. Média tehdy přinesla informaci, že Rakušan disponoval šifrovaným telefonem, měli je i členové organizované zločinecké skupiny v rámci pražské korupční kauzy Dozimetr, jež se STAN dotkla. Obžalovaný v ní je již bývalý člen hnutí a někdejší náměstek pražského primátora Petr Hlubuček.

Rakušan tehdy využívání šifrovaného zařízení vysvětlil pro MF Dnes následovně: „Snažili jsme se všemi způsoby chránit naši komunikaci před odposlechy ze strany bezpečnostní divize Agrofertu, a to hlavně v citlivé době mezi parlamentními volbami a vznikem vlády“. Podobně se Rakušan vyjádřil i na síti X. Tím mělo dojít dle Agrofertu k poškození jejich pověsti.

Soud projednává žalobu Agrofertu na Rakušana a STAN

Krimi

Výběr článků

Načítám