Hlavní obsah

Rakušan: Odvoláním Bartoše mě premiér překvapil

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan tvrdí, že aby mohla vláda dál fungovat, nemůže její předseda Petr Fiala (ODS) zacházet s ostatními koaličními partnery jako s končícím předsedou Pirátů Ivanem Bartošem, kterému oznámil vyhazov z vlády po telefonu. V rozhovoru pro Novinky a Právo vysvětluje, které resorty po Pirátech by mohli převzít Starostové a jaký osud čeká vládu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan

Článek

Jaká byla vaše první myšlenka, když vám premiér po telefonu řekl, že odvolává Ivana Bartoše?

Byl jsem překvapený. V hlavě jsem měl mnoho otázek. Můj první dotaz byl: A ví to Ivan Bartoš? Na to mi pan premiér odpověděl, že to ví, stejně tak pan prezident, a já jsem třetí v pořadí. Bylo to zhruba deset minut před jeho tiskovou konferencí.

Pan premiér mi řekl, že to je jeho pevné rozhodnutí, které s nikým nekonzultoval, a že je rozhodnut. Nebyl to konzultační rozhovor, kde bychom řešili, jak se na to dívám nebo nedívám. Hlava začala horečně pracovat, co všechno to bude znamenat.

Takový způsob vládnutí od Petra Fialy za ty tři a půl roku nezažil.

Co vás napadlo?

Že to bude znamenat odchod Pirátů z vlády. Pokoušel jsem se dovolat Ivanu Bartošovi. A samozřejmě mě napadlo i to, že přejdeme do období ne úplně jednoduché vládní krize.

Pokoušel jste se Ivana Bartoše bránit a třeba ještě premiérovo rozhodnutí zvrátit?

Já jsem maximálně řekl větu, že si myslím, že pětikoalice jako taková je funkční model a že bychom měli hledat všechny cesty, jak ji udržet.

Byl krok premiéra nevyhnutelný?

Je to určitě jeho právo. Já bych se pokoušel hledat cesty, aby Piráti ve vládě zůstat mohli. Pro uskutečňování našeho společného programu ve vládě je naše partnerství důležité. Liberálnější část koalice jejich odchod oslabuje. Bylo by mnohem lepší, kdyby Piráti ve vládě zůstali.

Nakolik je to ještě pravděpodobné?

Z toho, co Ivan Bartoš řekl na vládě, jsou rozhodnuti z ní odejít.

Je to zrada v přímém přenosu, odejdeme z vlády, zní od Pirátů

Domácí

Co způsob odvolání Ivana Bartoše vypovídá o vládě a stylu vládnutí Petra Fialy?

Já jsem takový způsob vládnutí od Petra Fialy za ty tři a půl roku nezažil, nechci to proto hodnotit generálně jako styl vládnutí. Naopak. Pětikoalice byla i v těžkých chvílích založena na hledání shody a po mém vstupu do koaliční debaty na začátku tohoto roku jsme si řekli, že se vzájemně nebudeme překvapovat. A tohle určitě překvapení bylo.

Nezpochybňujeme premiérovo právo tak učinit, nezpochybňujeme ani ten věcný problém s digitalizací stavebního řízení. Ten existuje, máme zprávy od starostů z celé republiky. Očekával bych ale jiný styl.

Má Petr Fiala vaši důvěru? Neobáváte se, že příště zavolá třeba vám?

Bez vzájemné důvěry se vládnout nedá. Během následujících jednání chceme potvrdit, že pokud máme být nadále součástí vládní koalice, a to ne součástí trpěnou, ale aktivní, nikdo nemůže zpochybňovat naši roli v té vládě. Nikdo nemůže zpochybňovat poměry a nároky na případné resorty. A samozřejmě musíme mít i záruky, že v téhle sestavě dovládneme do voleb.

Jak chcete zajistit, abyste se nepřekvapovali?

Tím, že si to teď ujasníme. Řekneme si, že tento styl je pro nás problém a těžko bychom pak mohli dál nést vládní odpovědnost.

Proč neodejdete spolu s Piráty?

Nechceme teď z vlády utíkat. K čemu by to vedlo? Náš odchod by znamenal konec vlády a předčasné volby. Náš odchod by znamenal fatální vládní krizi, která povede jenom k tomu, že se zopakují výsledky krajských voleb ve volbách parlamentních. Naopak zodpovědný přístup je udělat všechno pro to – a ne řečmi, ale prací –, aby to za rok vypadalo jinak.

Rozjíždí se hra o Lipavského

Domácí

Je rok před volbami, po prohraných krajských volbách. Neznamená současná vládní krize jen to, že pan premiér sundal rukavičky a jde si pro hlasy, aby Spolu, potažmo ODS byly co nejsilnější? Když se bavím s občanskými demokraty v regionech, je jasné, že pokukují i po vašich voličích.

My o ohlasy voličů taky stojíme. Nedopadli jsme hvězdně, ale vůbec ne špatně. V mnohých krajích jsme dopadli nad očekávání. Samostatná značka STAN dokázala v některých regionech porazit i celou koalici Spolu, tedy tři strany, takže potenciál máme.

Toto vidí ale i koalice Spolu. Nejste další na ráně? Když zmizíte, můžou si vzít vaše voliče.

Při jednoduché pragmatické úvaze, a ta nemusí být z lásky, si při pohledu na politickou mapu zástupci koalice Spolu uvědomují, že STAN – který bude v době příštích voleb silný a v kondici – je jedinou cestou, pokud chtějí, aby tu vznikla koalice na podobném půdorysu. Bez STAN to nebude matematicky možné.

Budeme se prát o podobné voliče, ale v mnoha věcech máme jiný program. Málo se o tom mluví, ale jako vláda jsme odevzdali hnutí ANO a mnohdy i extremistům český venkov. To je obrovský problém a já si upřímně myslím, že jestli někdo během posledního roku může aspoň částečně zacílit na voliče, kteří žijí na venkově, tak jsme to v rámci vládní koalice my.

Platí, že ministerstvo průmyslu a obchodu zůstane hnutí STAN?

O ničem jiném neuvažujeme. Nikdo mě za poslední dny ani neformálně někde za rohem, na schodech, na chodbě, s něčím takovým neoslovil. Řekl jsem to i neformálně Petru Fialovi. Ministerstvo průmyslu a obchodu zůstává STAN.

Naším kandidátem na ministra je Lukáš Vlček. Připravuje se na to dennodenně již několik měsíců a myslím si, že mnohé pozitivně překvapí.

Díky avizovanému odchodu Pirátů bude volné ministerstvo pro místní rozvoj. Pamatuji si dobře, že jste o něj po sněmovních volbách hodně stáli.

Vůbec nevím, jak to dopadne. Žádnou nabídku na dobu, až odejdou Piráti z vlády, nemáme. Ale pokud by to měla být výzva pro Starosty a nezávislé, tak ji určitě vezmeme. Vidím u nás několik zajímavých lidí, kteří by to zvládli velmi dobře, a musíme dotáhnout a finančně zajistit dostupné bydlení jako téma pro mladé lidi v této zemi.

S Janem Lipavským jsem nemluvil, nevolal jsem mu. Nechtěl jsem být účastníkem nějakých závodů.

Je ministerstvo pro místní rozvoj to hlavní, o které byste si rádi řekli?

Zájem bychom o něj určitě měli. Samozřejmě, že u nás bylo jistým zklamáním, že ministerstvo pro místní rozvoj jako regionální ministerstvo není naše. Poptávka hnutí taková určitě je.

Nemrzí vás, že je pověřen řízením ministerstva pro místní rozvoj Marian Jurečka z KDU-ČSL? Dovedu si představit, že i on by rád zachraňoval venkov před Babišem a extremisty. Nejste jediný, kdo se považuje za venkovskou stranu.

Vůbec ne. Pan premiér Fiala přišel s nabídkou, abych to mezidobí překlenul já nebo Marian Jurečka – a jestli jsme ochotni se dohodnout. Nemám s tím problém. Tým Mariana Jurečky je v současné době vyčleněn i na digitalizaci stavebního řízení a v mezidobí to je asi nejožehavější téma, které je potřeba řešit.

O větší rošádě ve vládě se neuvažuje?

Já vlastně nevím. Je tu otázka ministerstva zahraničních věcí. S Janem Lipavským jsem nemluvil, nevolal jsem mu. Nechtěl jsem být účastníkem nějakých závodů. On mi taky nevolal, nevím, co zamýšlí, a nevím, jaká by byla jeho pozice, pokud by zůstal ve vládě. Pokud by odešel z vlády, je to k jednání, a také bychom byli schopni přijít s kandidátem.

Jak čtete jeho výroky? Jeho zprávy z Ameriky jsou trochu tajnosnubné.

Má to zvláštní poetiku. Je za oceánem a nikdo s ním osobně nemluvil. Nemám rád vyhýbavé odpovědi politiků. Z toho, co říká, mi přijde, že si vytváří prostor, aby v té vládě nadále byl.

Pavel si pozval předsedy stran. Každého zvlášť

Domácí

Chtěl byste si ho přetáhnout do STAN?

Nikoho přetahovat ke STAN nebudu a určitě nebudu nikomu házet pomyslné laso. Přišlo by mi to nefér. Je to stále člen našeho koaličního partnera.

Ministerský post vedený Pirátem Michalem Šalomounem skončí?

Jestli pan premiér přijde s nějakým nápadem na redukci, tak zde si člověk umí představit, že by gesce Legislativní rady vlády mohla probíhat i pod ministerstvem spravedlnosti. Na druhou stranu Michal Šalomoun prokázal, že ta pozice má smysl. Jeho systematickou prací byla legislativní čistota vládních návrhů oproti minulým vládám vysoká.

Připravujete se na opoziční roli Pirátů?

Program máme společný a ve středu na společném jednání Piráti říkali, že pokud by nám připadly nějaké jejich agendy, tak jsme ochotni si nad tím expertně i sednout. Třeba dostupné bydlení od Ivana Bartoše.

Říkali, že nebudou apriori proti návrhům, na kterých se spolupodíleli. Neočekávám, že mezi námi budou vážné spory, protože jsme připraveni s nimi spoustu agend nadále konzultovat. Je to proto, abychom naplnili náš program.

Máte dohodu o vzájemném neútočení?

Nevím, jestli to nazývat dohodou. Budou opoziční strana, tak si umím představit, že nějaký krok vlády jako celku zkritizují. Ale vlastně nevím, proč by se měli vymezovat vůči nám, když my budeme společný program naplňovat. Já na ně určitě útočit nebudu.

Spíš oni na vás. Na tiskové konferenci vyslali jasný signál, že na koalici Spolu nenechají nit suchou, a já si dovedu představit poslance Jakuba Michálka, že až se mu bude zdát, že nenaplňujete dostatečně koaliční smlouvu, postaví se před kamery a řekne: Rakušan rovná se Dozimetr.

Z toho, co se o Dozimetru napsalo, je jasné, že Rakušan nerovná se Dozimetr. Nikdy se Dozimetr nerovnal a já jsem neměl s touhle kauzou lautr nic společného.

Budu odpovídat věcně i Jakubu Michálkovi. Já mám na vnitru spoustu práce, kterou chci ještě poslední rok dokončit. Totéž bude dělat Lukáš Vlček na ministerstvu průmyslu a obchodu. Pokud by to dopadlo a dostaneme ministerstvo pro místní rozvoj, tak regionům chceme pomoct a zajistit lidem dostupné bydlení. Konflikt dosavadních koaličních partnerů je sebedestruktivní.

Měla by nová vládní formace podepsat novou koaliční smlouvu?

Nevím. Podle toho, jak výrazné by změny byly. Nejsem dobrý na procedury, budeme to řešit i s našimi právníky.

Měli byste si říct o důvěru ve Sněmovně?

Spíš si myslím, že opozice vyvolá hlasování o důvěře – a toho se nebojím.

Opozice: Vláda by po turbulencích s Piráty měla požádat o důvěru

Domácí

Výběr článků

Načítám