Hlavní obsah

Rakušan o eurokomisaři: Přehlasovali nás, chtěli jsme dvě jména

Na středeční vládě se odehrál souboj o to, jakou strategii při výběru eurokomisaře zvolit. Jestli vše vsadit na jedno jméno, sešikovat se za ním a protlačit ho k co nejsilnějšímu portfoliu, nebo vyjít vstříc Ursule von der Leyenové, která žádá dvě jména – muže a ženu.

Foto: Petr Horník, Novinky

Vít Rakušan s Danuší Nerudouvou během kampaně pro evropské volby

Článek

Starostové zastávali názor, že je lepší vyjít vstříc šéfce evropské komise a poslat dvě jména. Ostatně tak to navrhli i vládě. Již v polovině června řekli, že jejich kandidáty jsou Danuše Nerudová a Jozef Síkela.

„Byli jsme připraveni tomuto přání vyhovět. Při hlasování o tom, zda za Česko nominovat jedno, či dvě jména, jsme byli přehlasováni,“ uvedl pro Novinky a Právo předseda Starostů a vicepremiér Vít Rakušan.

Stejně hovoří i jeho stranický a vládní kolega ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák. I on říká, že se snažil vládní partnery přesvědčit, že varianta dvou kandidátů je taktičtější, ti prý ale o tom nechtěli nic slyšet.

„Nejsem přesvědčen, že by naše postavení bylo až tak moc silné, že se můžeme bít v prsa a vyslovené přání ignorovat. Ale třeba je mezi Ursulou van der Leyenovou a Petrem Fialou nějaká dohoda,“ uvedl.

Strategie jednoho muže

Své si tak prý prosadil hlavní vyjednavač a premiérův pobočník Tomáš Pojar. Na otázku Novinek a Práva, zda o tom, že nakonec vyšleme jen jedno jméno, byla odpředu spravena šéfka komise a akceptovala to, odvětil: „Není třeba jakkoli komentovat obsah důvěrných rozhovorů.“

Při hlasování o jednom jménu se pak skutečně celá koalice sešikovala za Jozefem Síkelou.

Faktem je, že česká vláda oficiální cestou požadavek na muže a ženu do středečního neobdržela, ačkoliv Ursula von der Leyenová avizovala, že se k písemné žádosti v tomto duchu chystá. Informace zazněla minulý týden v souvislosti s jejím znovuzvolením předsedkyní komise. Přes „skřípění zubů“ potřebné hlasy dodali i čeští europoslanci z řad ODS.

Kdo nahradí Síkelu ve vládě

Současná česká eurokomisařka Věra Jourová skončí svůj mandát v říjnu. Pokud by Síkela uspěl u Ursuly von der Leyenové a při následném „grilování“ europarlamentem, tedy při slyšení před europoslanci, musejí Starostové za něj najít náhradu na ministerstvu průmyslu a obchodu. Do voleb bude zbývat zhruba rok.

Favoritem na jeho místo je pak místopředseda Starostů Lukáš Vlček. Ten Novinkám a Právu řekl, že nechce dopředu spekulovat, zda on novým ministrem bude, či nikoliv, nicméně potvrdil, že jeho jméno patří mezi zvažované. „Jako v šachové partii uvažujeme ve vedení Starostů o několik tahů dopředu,“ uvedl. V současnosti zastupuje ministerstvo průmyslu například v dozorčí radě ČEPS a v rámci STAN pracuje na nové Hospodářské strategii či modernizaci stavebních norem.

Muže a ženu? Leyenovou zatím státy s nominací eurokomisařů ignorují. Včetně Česka

Domácí

Výběr článků

Načítám