Hlavní obsah

Rakušan navrhl pro policisty či hasiče navíc 1500 korun každému

Ministr vnitra a vicepremiér Vít Rakušan navrhl pro všechny členy bezpečnostních sborů navýšení jejich platů od příštího roku o 1500 korun každému. Odboráři chtějí ale minimálně 2200 korun, tedy zvýšit všem o 6,9 procenta, o kolik si zvyšují ústavní činitelé, a nadále nevylučují protesty.

Foto: Petr Horník, Novinky

Ministr vnitra a vicepremiér Vít Rakušan

Článek

Zástupců odborů to uvedli po pondělním více než dvouhodinové jednání s Rakušanem v sídle ministerstva vnitra na pražské Letné.

Šéf resortu původně navrhoval zvýšení platů členů bezpečnostních sborů o pět, tři a dvě procenta podle tarifních tříd, což odboráři jednoznačně odmítli. Nynější nový návrh je tedy takový, že dostanou navíc od ledna všichni stejně bez ohledu na to, kdo je v jaké platové třídě.

„Po jednání s ministrem jsme dospěli ke shodě, že ve věci současného procentuálního rozdělení do tarifních tříd uznal pan ministr, že asi zřejmě máme pravdu, a správnější bude rozdělit stejnou částku všem příslušníkům bezpečnostních sborů. Pro každého policistu či hasiče by to znamenalo 1500 korun, ale s touto částkou nesouhlasíme,“ řekl novinářům po jednání předseda jedné z odborových organizací - Unie Bezpečnostních složek - Aleš Lehký.

Bezpečnostní odbory chtějí také minimálně 6,9 procenta navíc

Domácí

Odboráři šli podle něj na jednání s návrhem na navýšení platů o deset procent, jak Rakušan původně sliboval počátkem letošního roku. Byli by prý schopni akceptovat i kompromis 6,9 procenta, tedy stejné navýšení, jaké minulý týden navrhla vláda pro všechny ústavní činitele, tedy sama pro sebe a další politiky. Toho se ale zatím bezpečnostní odboráři nedočkali, protože Rakušan přislíbil jen zmíněných 1500 korun každému, tedy pět procent navíc.

„Žádáme o to, aby byl rozpočet ministerstva vnitra navýšen o částku 6,9 procenta, aby jednotná částka byla minimálně 2200 korun pro každého příslušníka bezpečnostního sboru. A k tomu v současné době ještě nedošlo,“ přiblížil Lehký.

Předpokládá, že Rakušan vyvolá jednání s vládou a s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS). Pokud by se ledy nehnuly a situace nesměřovala ke konstruktivním jednáním, jsou odboráři připraveni uspořádat „horký listopad“, což znamená opakované protesty přímo před budovou ministerstva vnitra. Patrně by k nim došlo v polovině listopadu, nastínil šéf jednoho z odborů.

Vláda si prostřelila koleno

„Pokud nedospějeme k nějakému zdárnému konci, tak se obávám toho, že ty příslušníky neudržíme. Myslím si, že všichni by to přišli říct před ministerstvo vnitra nebo před ministerstvo financí,“ upozornil Lehký.

Ještě ostřeji se k nynější situaci ohledně navýšení platů staví předseda Odborového svazu hasičů Jiří Jílek. Je podle něj potřeba zahájit co nejdříve jednání přímo s kabinetem premiéra Petra Fialy (ODS), které by měl za odbory vést předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

„Vláda si prostřelila koleno tím rozhodnutím z minulého týdne: 6,9 procenta pro sebe a 1400 korun pro ostatní zaměstnance státu a teď nějakých 1500 pro hasiče a policisty? Nejsme asi v tuto chvíli na správné planetě,“ nebral si servítky Jílek.

Sám Středula, který se rovněž pondělní schůzky na vnitru zúčastnil, označil výsledek jednání za „vcelku dobrý“, pokud jde o pětiprocentní navýšení objemu platů všem. „Pokud by to tak mělo zůstat, tak dohoda 1500 korun je rozhodně dobrá,“ poznamenal.

Zároveň ale uvedl, že odboráři zaslali dopis ministru práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL) a v kopii i premiéru Fialovi žádost o to, aby začalo vyjednávání o platech znovu.

„Protože jsme nespokojení s tím, jak vláda přistoupila k sobě a jak přistoupila předtím ke všem zaměstnancům. Budeme tedy požadovat růst na 6,9 procenta a myslíme si, že je to zvládnutelné. Objem pět procent je v tuto chvíli z našeho pohledu nedostatečný a budeme požadovat vyšší částku,“ poznamenal Středula s tím, že není akceptovatelné, aby si ústavní činitel dal 6,9 procenta navíc a svým zaměstnancům sotva 5 procent.

Rakušan: Částka je maximum možného

Podle Rakušana je rozdělení o 1500 korun navíc každému členovi bezpečnostních sborů „akceptovatelnější“ než původní návrh navýšit jim platy podle tarifních tříd.

„Ta částka 1500  korun pro každého policistu a hasiče je maximum možného, co v současném rozsahu navýšení objemu platových prostředků o pět procent můžeme dělat,“ řekl po jednání ministr vnitra.

Doplnil, že i nadále platí slib jeho i vlády, že platy příslušníkům bezpečnostních sborů porostou vždy o dalších pět procent i v dalších dvou letech.

„Nezapomněl jsem připomenout a požádal zástupce odborových organizací, aby šířili pozitivní informaci, že pět procent do objemu platových prostředků bude stoupat příští rok a garantován je tento nárůst i pro rok 2026 a 2027,“ doplnil Rakušan.

To přivítal i šéf nejsilnějšího odborového svazu v zemi Středula. „Co se týká příštího období, tak garance pětiprocentního navýšení objemu pro rok 2026 a následně 2027 je dobrá zpráva,“ dodal předseda ČMKOS s tím, že v příštím roce by se řešilo navýšení ještě o další procento, ale mělo by se vyjednávat daleko dřív.

Česko má zbytečně moc policistů, míní ekonomové z NERVu

Domácí

Výběr článků

Načítám