Hlavní obsah

Rakušan: Lékaři budou mít informace o tom, že pacient je držitelem zbrojního oprávnění

Lékaři by měli vidět v registru automaticky informaci, že jejich pacient je držitelem zbrojního oprávnění. V případě podezření, že pacient trpí duševní nemocí nebo se u něj v průběhu času nějak změnil stav, který by držení zbraní vylučoval, pošle jej ke specialistovi. V pátek to řekl po jednání pracovní skupiny ke zbraňové legislativě ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Článek

„Věnovali jsme se především otázce duševního zdraví či otázce psychologických vyšetření. Kýženým efektem je lepší kontrola duševní způsobilosti. V novele zákona o elektronizaci zdravotnictví je propojení centrálního registru zbraní s kmenovým registrem pacientů. Lékař dostane okamžitě informace, ať za ním přijde pacient s jakýmkoliv problémem, že v té chvíli posuzuje zdravotní stav člověka, který je držitelem zbraně,“ popsal závěry jednání Rakušan.

Informace by se z registru zbraní do lékařských registrů měla propisovat automaticky. Ve stávajícím zákoně je uvedeno, že ošetřující lékař má právo se podívat do zbraňového registru, to se má změnit na povinnost.

Rakušan také řekl, že se odborníci zabývali v posledních měsících diskutovanými povinnými plošnými psychotesty u žadatelů o zbrojní průkaz, ale to i podle psychologů nedává smysl.

„Diskutovali jsme to a ti se z více důvodů shodli na tom, že stávající systém je z větší části nastaven dobře. Psychologové především uváděli, že psychický stav člověka se může výrazně zhoršit v rámci týdnů. Preventivní screeningové vyšetření by nemělo takový efekt, o jaký bychom stáli. Byla by to zátěž pro systém, který by to v této chvíli neunesl,“ přiblížil ministr.

Celoplošné psychotesty kvůli zbrojním průkazům jsou nereálné

Domácí

„Chceme, aby se lidé, kteří mají pozměněný zdravotní stav, dostali ke specialistům jako takovým. Lékař by měl povinnost nařídit dodatečné vyšetření u klinického psychologa či psychiatra,“ dodal Rakušan.

Aktualizovat by se dle ministra měl také seznam nemocí nebo duševních stavů, které vylučují možnost držet zbrojní oprávnění. Při zásahu proti domácímu násilníkovi také bude moci policie člověka vyzvat, aby informoval posuzujícího lékaře o tom, že trpí například nezvládnutou agresivitou. Povinností pro vydání zdravotního posudku by pak bylo posouzení u klinického psychologa.

Pracovní skupina pro zbraňovou legislativu vznikla v reakci na prosincovou střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde její student 14 lidí zabil, 25 zranil a následně zastřelil i sebe. Další jednání by se mělo uskutečnit v září.

Nadto od roku 2026, v návaznosti na tragickou střelbu, dostojí změn také zákon o zbraních a střelivu, který nařizuje prodejcům hlásit podezřelé obchody zbraní. Zavádí také možnost zabavit střelné zbraně kvůli bezpečnostnímu riziku nebo možné zkrácení lhůty pro lékařské prohlídky držitelů zbraní z deseti na pět let. Zahrnuje i možnost policie nařídit tuto prohlídku kdykoli.

Dopis vraha z fakulty: V Klánovicích chtěl zabít víc lidí. Vyhlédnutý už měl i pár s kočárkem

Domácí

Výběr článků

Načítám