Hlavní obsah

Rakušan bez cenzury? Na síti omezuje, kdo si může přečíst jeho zprávy

Ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan nově omezuje, kdo si může přečíst jeho příspěvky na sociální síti X. Kdo má o jeho zprávy zájem, musí ministra požádat, Rakušan poté musí zájemce schválit. Teprve poté uvidí, co politik na síť píše. Štěstí mají jen ti, kteří ministra sledovali už před jeho novým rozhodnutím, ti žádat nemusejí. Rakušan to zdůvodňuje tím, že na síti čelí náletu robotů a prázdných účtů, tedy profilů, kvůli kterým pak nemůže s ostatními lidmi diskutovat.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) si zakládá na tom, že debatuje bez cenzury.

Článek

Žádný jiný ministr či ministryně svůj profil na síti X neomezuje, plně funguje například i profil prezidenta Petra Pavla. Rakušan však k omezení přistoupil.

„Tento post nemůžete zobrazit, protože vlastník tohoto účtu omezuje, kdo může zobrazit jeho posty,“ zobrazuje se místo ministrova příspěvku. „Posty uživatele @Vit_Rakusan mohou vidět pouze schválení sledující. Pro získání přístupu klikněte na tlačítko Sledovat,“ uvádí přímo ministrův profil. Shodou okolností svítí vedle Rakušanovy profilové fotografie upoutávka s heslem „Bez cenzury“. Toto heslo ministr používá pro své debaty s občany.

Přitom pokud člověk na tlačítko „Sledovat“ klikne, musí čekat, zda Rakušan jeho žádost schválí. „Podobně jako jiní uživatelé X, i já jsem na svém účtu zaznamenal v posledních dnech masivní nálet botů, prázdných účtů založených před pár dny. Vnímám sociální sítě jako prostor pro smysluplnou komunikaci a diskusi, ta s boty možná není,“ napsal ministr v příspěvku 19. srpna. Takzvaný bot je zkrácenou variantou slova robot, tedy speciální software, který automaticky posílá příspěvky na sítě podle předem daného zadání.

Foto: Sociální síť X

Profil ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) omezuje, kdo si může přečíst zprávy.

„Proto jsem svůj účet na X dočasně uzavřel, i za cenu snížení dosahu,“ uvedl ministr s tím, že doufá v řešení, aby svůj účet mohl znovu otevřít.

Jeho příspěvky od té doby vidí jen ti, kteří ho už předtím sledovali, případně o sledování nově požádali a ministr je schválil. Na sociální síť přitom Rakušan nedává jen soukromé informace, například jak se svými dětmi bloudil v kukuřičném bludišti, ale také informace týkající se politiky a veřejnosti. Například informoval o tom, že Česko vyslalo hasiče na pomoc Řecku, které sužují požáry.

Ve stejný den jako Rakušan, tedy 19. srpna, napsala na síť i europoslankyně za STAN Danuše Nerudová. „Dočasně jsem uzavřela svůj profil na síti X pro nové uživatele. Už několik dní se potýkám s útoky botů a falešných účtů, které byly hromadně založeny v srpnu,“ uvedla.

Rakušan se dohodl s Agrofertem, stáhne příspěvky o údajném odposlouchávání

Domácí

„I když se snažím tyto účty mazat a udržet na svém profilu prostor pro slušnou diskusi, momentálně to není možné. Doufám, že provozovatelé X brzy najdou řešení této nepříjemné situace, aby uživatelé mohli znovu bezpečně a pohodlně využívat platformu,“ dodala Nerudová.

Sociální síť X umožňuje zablokovat i jednotlivé uživatele, aby neviděli příspěvky, které daná osobnost zveřejňuje. I toho Nerudová využívá. Když jí jeden z uživatelů stručně napsal „Děkujeme, odejděte“, odpověděla mu ještě týž den: „Tohle přání vám splním obratem. Sbohem, zařídila jsem, že už mne tu neuvidíte.“

Rakušan o eurokomisaři: Přehlasovali nás, chtěli jsme dvě jména

Domácí

Výběr článků

Načítám