Hlavní obsah

Řádí chřipka i covid. Lidé vykupují rychlotesty

S nástupem respiračních infekcí se lidé více zajímají o to, jestli mají covid, chřipku, nebo třeba RS viry. Lékárny hlásí nebývalý zájem o antigenní testy. I když jsou některé typy vyprodané, prodejci uklidňují, že jsou k dostání alternativy. Udělat si rychlotest má podle lékařů smysl až v době, kdy se nemoc projeví. Detekovat umí i nové varianty virů.

Foto: Veronika Neprašová, Novinky

Pozitivní antigenní test na covid-19

Článek

„Meziroční srovnání prodaných kusů antigenních testů ukazuje letošní aktuální prodeje téměř čtyřnásobně vyšší,“ řekla Novinkám mluvčí internetového prodejce Lékárna.cz Romana Žatecká.

Největší nápor kupujících viděli koncem září, kdy se začaly zvedat počty nakažených covidem. Teď už se začíná objevovat početněji i chřipka, jak upozornil Státní zdravotní ústav. A lidé chtějí vědět, s jakým onemocněním leží doma.

„Zájem je hlavně o domácí rychlotest, který stanoví, zda jste nakaženi covidem-19, nebo chřipkou typu A/B, přičemž tento test je aktuálně kvůli vysoké poptávce plynoucí z aktuální nákazové situace vyprodaný,“ uvedla Žatecká v pondělí s dovětkem, že by měl být opět k dostání v průběhu týdne.

PŘEHLEDNĚ: V Česku začíná úřadovat nakažlivější varianta koronaviru

Domácí

V lékárnách Dr. Max minulý týden prodali 57 tisíc sad antigenních testů na covid, nejvíc od začátku roku. Po samotestech rozlišujících mezi chřipkou a covidem se ale lidé v kamenných prodejnách tolik nepídí. Prodalo se jich v předešlém týdnu jen asi 3,5 tisíce kusů, přiblížil Michal Petrov, mluvčí společnosti Česká lékárna holding, kam patří i síť Dr. Max.

„Občas se může stát, že některé konkrétní testy dočasně nejsou, ale nabídka je dostatečně pestrá na to, aby to nebyl problém,“ doplnil.

Nejvyšší poptávku od loňských Vánoc hlásí i lékárny sítě BENU. Minulý týden prodali 64 tisíc antigenních testů.

Test, až když se objeví příznaky

Funkční jsou podle mikrobiologa Pavla Dřevínka samotesty i u aktuálně se šířících variant viru. Schopnost detekce se podle něj nijak zásadně v posledním roce neposunula.

„Pokud je antigenní test použit ve fázi onemocnění s jasnými příznaky, pak je i virová nálož dostatečně vysoká na to, aby se virus detekoval a případné určité rozdíly mezi variantami se neprojevily,“ řekl Novinkám.

Nemá podle něj smysl testovat se v inkubační době, tedy krátce po kontaktu s nakaženým kdy se ještě nemoc neprojevila. Jiný postup ale mohou zvolit nemocnice a sociální zařízení.

„Pozitivní výsledek antigenního testu v případě jedince, který má příznaky respiračního onemocnění, lze považovat za průkazný a potvrzující to, že se o covid jedná,“ uvedl.

Negativní výsledek ale není zárukou toho, že jedinec nemoc nemá. Záleží na citlivosti antigenního testu, jeho kvalitě i na tom, jak si člověk stěr z nosu nebo nosohltanu provede.

Od epidemiologů stále častěji zaznívá, že pro lidi v produktivním věku bez zdravotních obtíží nemá samotestování valný přínos. Covid i chřipka se léčí obdobně.

Důležité je rozlišení choroby u seniorů, chroniků nebo lidí s oslabenou imunitou, kteří mají příznaky nemoci a jsou ohroženi těžkým průběhem. Mohli by dostat včas odpovídající léčbu.

„Dovedu si představit, že test provádějí (nerizikové osoby s příznaky nemoci) zodpovědně proto, aby se případně izolovali a nešířili infekci dál kolem sebe,“ doplnil Dřevínek, podle kterého by to mělo platit pro každé respirační onemocnění.

Ochladilo se a počty nemocných rostou. Řádí chřipky i covid

Domácí

Výběr článků

Načítám