Hlavní obsah

Radě ČTK se nelíbí přístup agentury k Hamásu. Jako teroristy ho označuje jen „zřídka“

Česká tisková agentura (ČTK) na začátku roku přislíbila po výzvě svých radních, že změní přístup a začne jako teroristy namísto radikálů označovat příslušníky palestinského hnutí Hamás. Podle předsedy Rady ČTK Davida Soukupa tak ale činí jen „zřídka“. Radní proto hodlají věc řešit na svém červencovém zasedání. ČTK kritiku odmítá.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Bojovníci Hamásu. Ilustrační foto.

Článek

„Naše doporučení agentuře, aby označovala Hamás jako teroristickou organizaci, není plněno podle představ rady o objektivním zpravodajství. Zmínky o tom, že Hamás jsou teroristé, se objevují jen zřídka. Tento stav pro nás není uspokojivý. Označování Hamásu za ‚teroristické hnutí‘ považujeme za důležité kvůli objektivnímu informování veřejnosti, a to i ve vztahu k jiným organizacím, tak aby reflektovalo jejich povahu. Nejde o nálepkování, ale konstatování faktu, který nesmí být v objektivním zpravodajství opomenut,“ sdělil Novinkám předseda Rady ČTK David Soukup.

Veřejnoprávní tiskovou agenturu ke změně praxe vyzvala jednomyslně Rada ČTK vloni v prosinci. Smyslem tehdejší výzvy byl požadavek, aby agentura přehodnotila praxi a začala jako teroristy označovat palestinské hnutí Hamás, jehož členové vloni 7. října zaútočili na Izrael a brutálně tam povraždili na 1200 lidí, většinou civilistů. Na přístup ČTK, kdy uváděla Hamás jen jako radikály, což přebírala následně další média, si tehdy stěžovala bývalá radní a exministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. ČTK následně na výzvu přistoupila a i na základě rešerší médií a zjištění, že je v tomto ohledu téměř osamocená, se rozhodla, že začne označovat palestinské hnutí Hamás jako „teroristickou organizaci“ místo „radikální“.

Novinky nicméně v minulém týdnu upozornily na základně interní analýzy několika desítek agenturních textů, které hojně přebírají v doslovném znění prakticky všechna významná média, že ČTK navzdory příslibu změny strategie označování Hamásu tento přístup příliš nedodržuje.

Agentura ČTK ustoupila od označování Hamásu za „teroristické hnutí“

Domácí

Podobného názoru jsou podle Soukupa i radní, kteří věc chtějí opět řešit, a to na svém dalším zasedání 9. července. Radní prý obdrželi na postup agentury v dané věci navíc další stížnosti.

Z několika desítek textů ČTK z minulého týdne, kde je Hamás zmíněn, agentura o Hamásu mluví jako o teroristech jen ve dvou. Obecně jako teroristický ČTK uvádí striktně jen samotný útok Hamásu na Izrael z loňského 7. října, který rozpoutal následnou válku.

Šéfredaktorka ČTK se ohradila

Proti vyznění článku Novinek, že agentura od svého slibu ustupuje, se následně ve čtvrtek ohradila šéfredaktora zpravodajství ČTK Radka Matesová Marková, podle níž prosté sčítání výskytu spojení „teroristické hnutí“ ve zprávách, v nichž se vyskytuje výraz Hamás, za určité časové období nevypovídá o praxi agentury „zhola nic“.

„Co toto kritérium vypovídá o tom, nakolik je zpravodajství ČTK o konfliktu vyvážené a neutrální, jak jí ukládá zákon o ČTK? Podle mého soudu zhola nic. Znamená snad, že pokud ČTK u každého výskytu výrazu Hamás neuvede spojení ‚teroristická organizace‘ či ‚teroristické hnutí‘, podporuje teroristy? Tuto interpretaci, která se objevuje u reakcí na zmíněný článek, kategoricky odmítám,“ argumentovala Matesová Marková ve zveřejněné reakci. Odvolává se přitom na média, včetně izraelských, která taktéž ve 100 % případů neuvádí Hamás jako „teroristickou organizaci“.

„ČTK zprávy důsledně zasazuje do kontextu. V případě konfliktů nic účelově nezamlčuje. ČTK je jako jakákoliv jiná svobodná zpravodajská agentura beznázorové médium. Jejím úkolem je přinášet fakta a vyjádření obou stran konfliktu, důsledně uvádět jejich zdroje. Názor na konflikt i jeho jednotlivé aktéry nechť si vytvoří čtenář sám,“ uvedla šéfredaktorka s tím, že agentura navíc není povinna přijímat způsob komunikace či názor státních institucí.

Česká republika v souvislosti s Hamásem zastává jasné oficiální stanovisko, že je to teroristická organizace. „Česko jakožto členský stát EU přijímá designaci teroristických skupin od EU. Podle EU je Hamás teroristickou organizací, a tudíž podle Česka také. Hamás takto označujeme v mediálních výstupech ministra i při jednáních,“ přiblížil Novinkám mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

ČTK mění přístup. Hamás bude označovat jako teroristickou organizaci

Domácí

Výběr článků

Načítám