Hlavní obsah

Půta pokračuje jako hejtman Libereckého kraje. Zvolili ho už počtvrté

Hejtmanem Libereckého kraje byl v pátek 25. října zvolen Martin Půta, který post obsadil počtvrté za sebou. Hnutí Starostové pro Liberecký kraj (SLK), jehož lídrem byl, zvítězilo v krajských volbách se ziskem 34,75 procenta hlasů a získalo dvacet mandátů. V nadcházejících čtyřech letech bude vládnout v koalici s uskupením Spolu pro Liberecký kraj sdružujícím ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, které skončilo ve volbách na třetím místě se ziskem pěti mandátů.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Hejtmanem Libereckého kraje byl v pátek zvolen Martin Půta z hnutí Starostové pro Liberecký kraj.

Článek

Druhé nejúspěšnější ve volbách, hnutí ANO, odchází do opozice. V zastupitelstvu Libereckého kraje má osmnáct mandátů. Do zastupitelstva se ještě dostalo uskupení SPD a Trikolora, má dva mandáty. Zastupitelstvo v Libereckém kraji má celkem 45 členů, koalice má pětadvacet mandátů.

„Musíme pracovat pro všechny lidi v kraji bez ohledu na to, jestli žijí v krajském městě, Čisté u Horek nebo třeba v Žandově, Černousích anebo v Podkrkonoší. Pevně věřím, že na tom budeme spolupracovat nejen jako koalice, ale jsem připravený jako hejtman vyslechnout i názory a připomínky všech členů zastupitelstva, i od těch, kteří hejtmana a členy rady ve volbě pravděpodobně nepodpoří, i tak je o podporu žádám,“ uvedl před tajným hlasováním Půta.

Nakonec jej podpořilo ve volbě 27 zastupitelů z čtyřiačtyřiceti přítomných, jedna ze zastupitelek koalice se z ustavujícího jednání omluvila.

Starostové a Spolu podepsali v Libereckém kraji koaliční smlouvu

Domácí

Výběr článků

Načítám