Hlavní obsah

Půta chce počtvrté post hejtmana. Jednat o koalici bude s ANO i SPOLU

V Libereckém kraji zvítězilo v krajských volbách hnutí Starostové pro Liberecký kraj (SLK) s lídrem Martinem Půtou, který nejspíš hejtmanský post obhájí počtvrté. SLK zvítězilo se ziskem 34,75%, druhé ANO dostalo 32,87% hlasů a třetí koalice SPOLU (8,75%). Ze všech kandidátů také získal Půta nejvyšší počet preferenčních hlasů, a to 7 736 a dovel hnutí k zisku dvaceti mandátů.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Martin Půta a Starostové pro Liberecký kraj zvítězili v krjaských volbách počtvrté za sebou.

Článek

Jak hodnotíte váš volební výsledek?

Máme upřímnou radost z toho, že jsme počtvrté v krajských volbách vyhráli. Myslím, že když se člověk dívá na mapu České republiky, tak to vítězství je o to cennější. Volební výsledek, který jsme získali, považujeme za mimořádný úspěch. Budeme se snažit sestavit koalici z lidí a subjektů, kteří jsou připraveni pro Liberecký kraj pracovat na sto procent, na plný úvazek ne nějaký vedlejšák. Musím otevřeně říci, že mám také upřímnou radost z toho, že se do zastupitelstva Libereckého kraje nedostala koalice Stačilo!, což byla hádanka do posledního okamžiku.

Budete jednat o koalici s hnutím ANO, které získalo druhý nejvyšší počet mandátů?

Budeme určitě jednat i s hnutím ANO, které je druhé na pásce. Udělalo velký volební výsledek a je potřeba k němu přistupovat s respektem. Budeme jednat i s SPD a Trikolorou, stejně jako po minulých volbách. Tady samozřejmě nepředpokládáme, že bychom s nimi uzavírali koalici, ale jsme připraveni jim nabídnout místa ve výborech, v dozorčích orgánech krajských firem, myslím, že opozice má mít právo kontrolovat vedení kraje.

Formáty, které jsou k dispozici jsou dva a určitě o tom budeme s potencionálními partnery jednat. Narozdíl od minulých volebních výsledků neočekáváme, že bychom koalici uzavírali dnes, zítra, ani v pondělí či úterý.

Rakušan: STAN posílil, ale radost nemám

Krajské volby

Předpokládáte, že by mohlo dojít k přepočítávání hlasů?

Myslím, že existuje nejméně jeden volební subjekt, který výsledek napadne u soudu a bude chtít přepočítávání hlasů.

Dokážete si představit, že bude v koalici se SPOLU i ANO?

Chceme udělat stabilní koalici. Vzhledem k tomu, že v zastupitelstvu jsou jenom čtyři volební strany, není příliš řešení. Je to vůle voličů, a to je potřeba respektovat. Ale nikdo z těch, kteří jsou v zastupitelstvu nejsou naši nepřátelé, ale byli to volební soupeři a většina programů byla z osmdesáti pěti procent výrazně podobná.

Co říkáte na voličskou podporu vás samotného?

Od hejtmana, který obhajuje svoji funkci, se čeká, že získá nejvyšší počet hlasů. A samozřejmě za tu podporu děkuji a vážím si jí. Myslím, že po dvanácti letech může být nějaká část voličů už trochu z jednoho člověka v pozici hejtmana trochu unavená, a samozřejmě někteří naši volební soupeři to měli jako svoji volební kartu. Ale myslím, že po sečtení hlasů jsou tyto předvolební záležitosti zapomenuty.

Měl byste být hejtmanem tedy počtvrté?

Nového hejtmana bude volit nepochybně krajské zastupitelstvo, které z těchto voleb vzešlo. A jak říkají politologové, bude to druhé kolo krajských voleb a je potřeba získat většinu v zastupitelstvu. Může to být kdokoli z pětačtyřiceti zvolených zastupitelek a zastupitelů.

Záznam: Studio Novinek ke krajským a senátním volbám 21.9.2024Video: Novinky, ČTK

Výběr článků

Načítám