Hlavní obsah

Půl roku po střelbě nevíme, co dělat v krizi, diví se na filozofické fakultě

Půl roku po tragédii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy si někteří pedagogové stěžují, že stále nedostali jasné instrukce, jak se v podobných případech zachovat. Vedení univerzity i fakulty ujišťuje, že na podzim proběhnou nácviky modelových krizových situací i se zapojením výstražného systému.

Foto: Petr Horník, Novinky

Budova Filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha

Článek

Cvičení zaměřená na útok střelcem už proběhla na Univerzitě Pardubice, Univerzitě Hradec Králové nebo na ústecké Univerzitě J. E. Purkyně. Podle proděkanky filozofické fakulty pro vnější vztahy Michaely Slussareff však dosud pro to nebyla pro studenty a učitele vhodná doba. Ale někteří by ocenili rychlejší přístup.

„Pořád nevím, co bych měla dělat, kdyby na takovou situaci došlo. Očekávala bych třeba nějakou SMS, ale taky bych potřebovala vědět, jak na výstrahu zareagovat. Přitom to člověka v budově občas napadne, co kdyby teď…“ řekla Novinkám jedna z vyučujících.

Podobně situaci vnímají i další pedagogové, kteří nechtějí být jmenováni, protože jim fakulta doporučuje se k tématu nevyjadřovat. „Máme mailovou schránku zahlcenu z různých zdrojů, kde a jak vyhledávat psychosociální pomoc, což je určitě taky důležité, ale pozvánku na školení ohledně bezpečnosti jsme dostali jednu v březnu. Z online školení měl být pořízen i videozáznam, ale žádný jsme nedostali,“ popsal další učitel Novinkám.

Nečekaný ústupek. ANO prosadilo vyšetřovací komisi ke střelbě na fakultě

Domácí

Hlavní stratég bezpečnosti Univerzity Karlovy Zdeněk Kalvach však takovým výtkám nerozumí.

„Zaměstnanci univerzity měli několik termínů, které i využili, pro účast na školení, jak reagovat v krizových situacích. Konala se částečně prezenčně, ale hlavně online. Někteří se mohli zúčastnit i školení, které zprostředkovala policie. Pokud někdo říká, že tím školením neprošel, tak zřejmě nevyužil jednu z těch možností,“ řekl Novinkám.

Zatím šlo hlavně o psychologickou pomoc

Podle Slussareff skutečně bylo pro všechny zaměstnance a studující určeno jen jedno školení. Další tři byla věnována osobám pracujícím na recepci, v podatelně a v knihovně. Dále pak pro vedoucí zaměstnance.

Školení pro učitele a studenty podle Kalvacha mělo hlavně vyjasnit, jakou cestou se univerzita v rámci posílení bezpečnosti rozhodla vydat. „Chtěli jsme diskutovat některé jejich otázky, proč se víc nekontroluje, proč nezavádíme bezpečnostní rámy, proč nemáme na dveřích kouli namísto kliky, aby se mohli lépe zabarikádovat. A zároveň tam byly i prvky školení na základní postupy při ozbrojeném útočníkovi či nálezu podezřelého předmětu,“ uvedl.

Zástupkyně rektorátu: Informace z policejního spisu ke střelbě jsou pro pozůstalé emočně náročné

Domácí

Záznam ze školení by měl být k dohledání na vnitřní síti, odkaz na něj na webu fakulty v rubrice Bezpečnost. Slussareff připustila, že psychosociální pomoc byla zprvu upřednostněna. „Na doporučení psychologů se věnovalo nejvíce energie do psychosociální podpory zaměstnanců a studujících,“ sdělila.

Podle ní jsou naplánovány nácviky krizových situací na podzim. „Dosud nebyly realizovány z důvodu možné retraumatizace akademické obce. Zároveň nám podzimní termín umožní při těchto nácvicích pilotovat krizový informační a svolávací systém KISS,“ uvedla.

Podle Kalvacha lze i další školení domluvit. „V příštím semestru proběhnou nácviky pro učitele, zaměstnance, aby si prošli některými modelovými situacemi, kde bychom teorii ze školení otestovali i v praxi,“ dodal.

Pietní místo ve čtvrtém patře Filozofické fakulty se otevírá veřejnosti

Domácí

Výběr článků

Načítám