Hlavní obsah

Prvních 100 dní Pavla. Hráč, který si Hrad užívá

Prezident Petr Pavel (61) ukrojil ze svého pětiletého mandátu prvních sto dní. Do funkce na Hradě skočil bez předchozích politických zkušeností. Jako bývalý vojenský diplomat je „doma“ hlavně v cizině, kde sklízí chválu, zatímco v tuzemsku se výrazně zatím zapsat nestihl, ale také nic zvlášť nepokazil. A až na jednu výjimku Pavla nijak nekritizuje ani jeho volební sok a lídr ANO Andrej Babiš.

Foto: Daniel Vogl

Prezident Petr Pavel s manželkou Evou na návštěvě Bavorska

Článek

Hlavně se snaží odlišit od svého předchůdce Miloše Zemana. A to politicky i symbolicky, například otevřením Hradu nebo téměř každodenním setkáváním s lidmi a návštěvami veřejných akcí. V kostce lze říci, že mu popularita sedí a že si ji užívá.

Stihl nominovat a prosadit tři ústavní soudce, objet několik regionů, promluvit v Senátu a Sněmovně, jednat s lídry stran a navštívil řadu zemí, včetně všech sousedních i sídla NATO a EU.

V úterý se nebál přijít do Sněmovny pokárat vládu i opozici za jejich neschopnost se domluvit. „Jakkoli tyto boje chápu, občas mě, podobně jako řadu vnímavých voličů, překvapuje jejich urputnost a někdy bohužel i paralýza celé Sněmovny, ke které vedou. Chybí mi větší vzájemné naslouchání a tolerance mezi vládní většinou a opozicí,“ uvedl prezident.

Pavel se v projevu snažil tmelit paralyzovanou Sněmovnu

Domácí

Pavlovy kroky v úřadu mezi českými politiky sklízejí jen zřídka kritiku. Vládní strany k ní ani nemají důvod, Pavel jim do úřadu uvedl každého nominanta na ministra, nevetoval žádný zákon, podepsal i kritizovanou nižší valorizaci penzí a doplňuje je i v zahraniční politice.

Spor o valorizaci je snad jediným bodem, kde sklidil výtky z opozice. Té však umně vzal vítr z plachet, když penzijní novelu zároveň poměrně ostře zkritizoval.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Prezident Petr Pavel zdraví občany Jemnice v rámci návštěvy Kraje Vysočina.

„Oceňuji jeho jasné demokratické ukotvení a prozápadní orientaci. Je dobře, že jsme se po letech dokázali vrátit k pravidelným jednáním nejvyšších ústavních činitelů o zahraniční politice. Její dobrá koordinace na nejvyšší úrovni je základním předpokladem pro to, abychom byli v zahraničí čitelní, a tedy úspěšní,“ řekl Právu premiér Petr Fiala (ODS).

„Odsuzuji šikanu.“ Pavel se setkal s ukrajinskou dívkou, které české děti plivly do tváře

Domácí

Uvítal i pravidelné setkávání s hlavou státu, které bylo se Zemanem výjimečné. „Čím více spolu nejvyšší představitelé státu mluví, tím lépe a efektivněji mohou řešit problémy, které trápí občany, a posouvat tak naši zemi kupředu,“ dodal Fiala.

Spolupráce s Hradem vyhovuje i šéfovi české diplomacie Janu Lipavskému (Piráti). „Už po třech měsících ve funkci je prezident Pavel v zahraniční politice aktivním hráčem. Jeho úvodní rozhodnutí dokazují, že v čele naší země po dlouhých letech stojí státník světového formátu,“ napsal Právu.

„Petr Pavel není sólista, je týmový hráč, jak jsme viděli například během jeho návštěvy Ukrajiny, kam se vydal se slovenskou prezidentkou. Každým takovým krokem vrací prezident Česko na světovou mapu,“ míní Lipavský.

Foto: Petr Pavel/Twitter, ČTK

Prezident Petr Pavel při setkání s ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským 28. dubna 2023 v Kyjevě.

Jako ministr zahraničí pak prý oceňuje, že prezidentovi záleží na budování partnerství. „To je velmi důležitý předpoklad pro silnou zahraniční politiku. Jako člověk si vážím jeho ochoty naslouchat a respektovat názor druhých. V neposlední řadě se přiznám, že je pro mě každé ráno pohled z kanceláře na Hrad daleko příjemnější, než tomu bývalo dříve,“ dodal Lipavský.

I maličkosti se cení

Předsedkyni Sněmovny a TOP 09 Markétě Pekarové Adamové imponuje, že předvolební sliby Pavla o civilnějším pojetí úřadu nebyla planá slova.

„Je aktivní směrem k občanům, když se zaměřuje na návštěvy krajů, je aktivní směrem k ostatním politickým aktérům či zahraničním partnerům. Oceňuji zároveň celou řadu zdánlivých maličkostí, které udělal – od účasti na pietě v Letech až po projev sounáležitosti se šikanovanou dívkou,“ dodala Pekarová.

Foto: Denisa Doležalová

Prezident Petr Pavel sfáral do dolu v Darkově

Konflikt nevznikl ani mezi Pavlem a senátory, se kterými byl Hrad v čilejší komunikaci kvůli výběru ústavních soudců. Jen letos jich končí na Ústavním soudu sedm, Pavel už si stihl prosadit tři. Dalšího nominanta Roberta Fremra navrhl tento týden.

„Na čem jsme se domluvili, to platilo. Jednání byla vždy konstruktivní. Pan prezident se vždy snažil najít řešení a domluvit se,“ řekl Právu předseda Senátu Miloš Vystrčil. S Pavlem si rozumí víc než se Zemanem, který ho odmítl kvůli jiným názorům na Čínu a Tchaj-wan přijímat. „Je to zásadní změna k lepšímu, je to návrat k normální komunikaci,“ poznamenal Vystrčil.

Prezident Pavel na motorce vyrazil do Bavorska

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám