Hlavní obsah

První vážný případ ANO? Kaněk na Babišově „protikorupčním“ hnutí je daleko více

Hnutí ANO, ale také ODS se dotýká aktuální severočeská korupční kauza ohledně podezření z manipulace s veřejnými tendry. Podle šéfa ANO Andreje Babiše je to jediný vážný případ, kdy má člen ANO problémy se zákonem - primátor Chomutova Marek Hrabáč (již exANO) je obviněn. Případů je ale výrazně více, dokonce sám Babiš stojí před soudem v dotační kauze Čapí hnízdo.

Foto: Hnutí ANO

Grafika k předvolební kampani ANO s Andrejem Babišem a Markem Hrabáčem

Článek

„Někteří se nám snaží podsouvat, že máme nějaké problémy, nemáme. Tohle je vlastně první příklad selhání našeho dlouholetého člena. Hrozně mě to štve. Tohle selhání jednotlivce poškozuje naši pověst, netolerujeme to. U nás to vždy, a měli jsme dva příklady, kdy se k nám infiltrovali dva lidé z ODS, řešíme radikálně. Za 12 let naší existence je to první vážný příklad a my z toho vyvodíme důsledky,“ prohlásil v úterý předseda hnutí ANO Andrej Babiš poté, co hnutí vyloučilo obviněného primátora Chomutova Marka Hrabáče v severočeské korupční kauze týkající se manipulace s tendry.

„Řešíme to jinak než ODS. Je třeba říct, že ze 14 fyzických obviněných osob jsou dva politici. Jeden za hnutí ANO, kterého jsme vyškrtli z kandidátky a vyloučili, a potom je tam člen za ODS, která to řeší tak, že pan Bursík si pozastavil členství. My to řešíme úplně jinak. Vznikli jsme jako protikorupční hnutí hlavně kvůli korupci v ODS, která to má jako DNA,“ dodal Babiš.

Chomutovský primátor Hrabáč je obviněn v aktuální korupční aféře týkající se podezření z manipulací s veřejnými zakázkami. Ve čtvrtek ho soud společně s dalšími dvěma obviněnými poslal do vazby – z obavy, že by mohli mařit vyšetřování, ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky či pokračovat v trestné činnosti. Celkem policie stíhá 14 lidí a pět firem z několika trestních činů, konkrétně přijetí úplatku, sjednání výhody při veřejné zakázce a krácení daně a u některých pro přečin zneužití pravomoci úřední osoby. Hrabáčovi hrozí v případě odsouzení až 12 let vězení.

Předsednictvo ANO vyloučilo ze svých řad obviněného primátora Hrabáče

Domácí

Oněmi dvěma příklady, které Babiš zmínil v souvislosti s přeběhlíky z ODS, měl na mysli exprimátora Pardubic Martina Charváta, který byl vloni obviněn v kauze údajné manipulace s veřejnými zakázkami, a již odsouzeného v brněnské korupční kauze Stoka bývalého místostarosty části Brno-střed Jiřího Švachulu. Stejně jako v případě Hrabáče ANO oba vyloučilo a distancovalo se od nich.

Případů, kdy zástupci hnutí ANO mají nebo měli problémy se zákonem, je ale více, než jak Babiš v úterý tvrdil. Samotný šéf ANO je totiž už léta obžalovaný společně s další členkou ANO Janou Nagyovou (Mayerovou) za dotační podvod, respektive napomáhání k němu, v kauze Čapí hnízdo. Jakékoliv pochybení dlouhodobě odmítají. V případě bylo státním zástupcem podáno odvolání proti zprošťujícímu rozsudku.

V policejní síti v Pardubicích pak společně se zmíněným Charvátem uvízl také kvůli údajné manipulaci s tendry politik ANO Michal Drenko. I on byl vyloučen z hnutí.

V březnu pak byl za účast na uplácení lékařů ze strany farmaceutické firmy v rámci organizované skupiny odsouzen někdejší hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška. Z hnutí vystoupil, později si požádal o zahlazení trestu, na což soud přistoupil a na Krkošku se nyní pohlíží jako na nikdy netrestaného.

V brněnské Stoce společně se Švachulou, který do ANO přišel dle Babiše z „korupčního systému ODS“, figuroval i někdejší šéf investičního odboru Brna-střed Petr Liškutin (dříve ANO).

Rozsudek v Čapím hnízdě: Podezření důvodné, důkazy ho neprokázaly

Domácí

Usnesení o zahájení trestního stíhání si v minulosti v souvislosti s dotační kauzou Čapí hnízdo převzal také někdejší druhý muž hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Jeho stíhání ale později dozorový státní zástupce zrušil.

Zkušenost s policií má i poslanec ANO Pavel Růžička, který byl nezákonně stíhán v kauze Postoloprty, kde se jednalo o údajně nevýhodný prodej městského majetku. Soud všechny obžalované v roce 2019 obžaloby zprostil. Následně pak Růžička vysoudil na státu statisíce jako odškodnění.

Policie také například prošetřovala vlivnou členku hnutí ANO a současnou europoslankyni Kláru Dostálovou kvůli podezření, že manželovi koupila z peněz na poslanecké asistenty obytnou dodávku. Získané odposlechy se ale nedaly použít jako oficiální důkaz, tudíž případ uzavřeli bez obvinění.

Horké chvíle zažívala také někdejší středočeská hejtmanka a nyní též europoslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová, za jejíž éry policie rozkrývala kauzu milionových smluv pro externisty a obvinila její blízké spolupracovníky.

Mnoho případů ale najdeme i v dalších politických partajích. Připomeňme například pražskou korupční kauzu Dozimetr, kde byl obviněn bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (dříve STAN), a funkce ministra školství se musel kvůli stykům se členy organizované zločinecké skupiny vzdát poslanec STAN Petr Gazdík. Ani on nebyl z ničeho obviněn, ale je mu to opakovaně připomínáno. ODS se pak třeba dotýká aktuální severočeská korupční aféra, obviněn je karlovarský radní pro dopravu Petr Bursík.

Devatenáct obvinění kvůli čachrům se zakázkami, je mezi nimi i starosta Chomutova

Krimi

Příklady členů ANO, o něž se zajímala policie

Andrej Babiš, obžalován z pomoci k dotačnímu podvodu v kauze Čapí hnízdo

Jana Nagyová (Mayerová), obžalována z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo

Marek Hrabáč (dříve ANO), obviněn v kauze údajných manipulací s tendry na Ústecku a Karlovarsku

Martin Charvát (dříve ANO), obviněn v kauze údajných manipulací s tendry v Pardubicích

Michal Drenko (dříve ANO), obviněn v kauze údajných manipulací s tendry v Pardubicích

Jiří Švachula (dříve ANO), odsouzen v kauze ovlivňování zakázek v Brně

Petr Liškutin (dříve ANO), odsouzen v kauze ovlivňování zakázek v Brně

Jaroslav Faltýnek, obviněn z domoci k dotačnímu podvodu v kauze Čapí hnízdo, stíhání později zrušeno

Klára Dostálová, podezření na podvod

Jaroslava Pokorná Jermanová, podezření na porušování povinností při správě cizího majetku, obviněni její blízcí spolupracovníci

Související témata:

Výběr článků

Načítám