Hlavní obsah

Průzkum pro úložiště radioaktivních odpadů povolilo ministerstvo na třech místech

Ministerstvo životního prostředí povolilo provedení průzkumu v lokalitách Horka na Vysočině, Březový potok na Klatovsku a Janoch nedaleko Temelína v Jihočeském kraji. Proti povolení průzkumu se dotčené obce budou moci odvolat. V jedné z lokalit by mohlo vzniknout hlubinné úložiště pro radioaktivní odpad.

Foto: Mapy.cz
Článek

Průzkum ve čtvrté potenciální lokalitě Hrádek na Vysočině zatím nebyl podle mluvčí Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) Martiny Bílé ani povolen, ale ani zamítnut. „Na vyjádření MŽP v případě Hrádku stále čekáme,“ uvedla.

Dosud má správa poznatky o všech územích pouze z povrchu. Nyní potřebuje získat podrobnější informace o jejich geologickém složení a vývoji horninového prostředí. Vedle hlubokých vrtů se uskuteční také geofyzikální měření, která pomocí mnoha speciálních metod pomáhají určit třeba oblasti většího porušení horninového masivu nebo případné dutiny v něm.

Dotčeným obcím budou vyplácené příspěvky, které mohou využít podle svého uvážení.

O umístění úložiště rozhodne na základě zjištění SÚRAO vláda. Jasno by mělo být do roku 2030. Obce, na jejichž katastrálním území se stavba bude nacházet, nemají v tomto případě právo veta. Zákon, který to stanovuje, schválila vláda v listopadu 2023.

Obce nebudou mít veto proti úložišti radioaktivního odpadu. Lokalitu určí vláda

Domácí

Výběr článků

Načítám