Hlavní obsah

Prudce přibylo lidí se žloutenkou. Na vině je i maso

Nemoc „špinavých rukou“ se v Česku šíří víc, než bylo v posledních letech zvykem. Žloutenkami všemožných typů už letos ochořelo víc než 1600 lidí, loni to bylo o čtyři stovky méně. Rozmáhá se hlavně žloutenka typu A a E, podle odborníků to může souviset s nedostatečně tepelně upraveným masem.

Foto: Envato

Virus hepatitidy typu C a E se aktuálně šíří nejvíce.

Článek

„Žloutenka typu A se během letních měsíců standardně vyskytuje více. Je to nemoc špinavých rukou a v létě se pořádá spousta akcí venku, kdy se stravujeme v přírodě nestandardním způsobem,“ řekla pro Novinky hlavní hygienička Barbora Macková.

Tento typ žloutenky je velmi odolný a bývá spojován se špatným mytím rukou. Zatímco loni touto dobou mělo žloutenku A potvrzenou dvanáct osob, letos je to už 115. Vyplývá to z dat Státního zdravotního ústavu. Za celý loňský rok se tento typ nemoci potvrdil u 66 lidí.

Černý kašel může odeznívat i několik měsíců. Nemáte ho?

Domácí

Významně se šíří i žloutenka typu C, kterou letos onemocnělo už 852 lidí, a přenáší se krví nebo tělními tekutinami.

Špatně zpracované vepřové a zvěřina

Žloutenkou typu E se letos nakazilo přes 380 osob. Právě ta je spojena s kontaminovanou vodou nebo nedostatečnou tepelnou úpravou masa. V Evropě je to nejčastější zdroj žloutenky, hlavně kvůli špatné úpravě vepřového masa a zvěřiny.

„Nákaza však může pocházet i z jiných zdrojů, jako jsou krevety, mušle nebo jeleni. Je nutné umývat zeleninu, dostatečně upravovat maso a v zemích, kde je horší hygienický standard, pít jen balenou vodu,“ uvedla lékařka Soňa Fraňková z Institutu klinické a experimentální medicíny.

Epidemie u Slováků

Nákazu si mohou lidé dovézt i z kempování nebo z cest do zahraničí. Nemusí ani jezdit daleko, výskyt žloutenky je potvrzen i v sousedních státech. Epidemie žloutenky typu A vypukla na východě Slovenska, kde kvůli náporu nemocných s těžkými stavy došla v prešovské nemocnici volná lůžka, jak informovala slovenská média.

Souviset s tím může i ohnisko žloutenky typu A v Ostravě, kde lékaři potvrdili infekci u nejméně čtyř desítek lidí, hlavně dětí do 15 let.

„Zatím nemám informaci o tom, jaký byl zdroj infekce, ještě to není došetřeno,“ doplnila Macková. Jednou z prověřovaných variant je i dovezení nákazy právě ze Slovenska.

Moravskoslezští hygienici už spolu s vedením města a nemocnicí zavedli ochranná opatření a rizikové osoby preventivně naočkovali proti žloutence. Další ohnisko k polovině července nikde hlášeno nebylo.

Lékaři doporučují lidem očkování.

Žloutenka je jaterní virové onemocnění. Nákaza typem E je rizikem hlavně pro osoby s oslabenou imunitou. Problém u žloutenky typu C je, že o ní značná část nemocných vůbec neví. Příznaky nemusí roky zpozorovat a o nemoci se dozví až v pokročilé fázi při prvním jaterním selhání.

Zrádná horečka dengue. Z cest si ji přiváží stále více Čechů

Domácí

Výběr článků

Načítám