Hlavní obsah

Provoz na D1 zpomalí. Začíná odložená oprava mostu u Jihlavy

Jihlava

S velkým zdržením se v úterý potýkají řidiči na D1 před uzavřeným exitem 112 ve směru na Prahu. Kolony souvisí s instalací dopravního omezení před začátkem opravy dálničního mostu u Jihlavy. Podle Ředitelství silnic a dálnic však budou stavební práce v dalších týdnech omezovat dopravu pouze částečně.

Dálnice D1 dopravní omezení při opravě mostu u JihlavyVideo: Jiří Bárta, Novinky

Článek

Jedná se o dva souběžné mosty na 112. kilometru, tedy u exitu Jihlava – Pávov. Oprava prvního odstartuje ve středu 21. srpna. „Práce jsou rozvrženy do dvou stavebních sezon s dobou uvedení do provozu za 150 kalendářních dní. Přerušeny budou zimní technologickou přestávkou mezi listopadem a březnem,“ oznámil mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Nejdřív se stavbaři pustí do mostu ve směru na Prahu, příští rok budou dělat opačný směr do Brna. „Po celou dobu budou řidiči jezdit dvěma zúženými pruhy v každém směru,“ slibuje mluvčí. Řidiči musí v tomto úseku zpomalit na 80 km/hod.

Po celou dobu rekonstrukce mostu budou řidiči jezdit dvěma zúženými pruhy v každém směru.
Jan Rýdl, mluvčí ŘSD

Úterní kolony, v nichž se řidiči zdrželi desítky minut, by tak neměly v dalších dnech pokračovat. ŘSD tento úsek přirovnává k mostu Šmejkalka na 23. kilometru D1. I tam se jezdí v režimu 2+2 a i v tomto případě se jedná o rekonstrukci, která dostala odklad při nedávné celkové modernizace D1.

Most z roku 1979 byl totiž v roce 2015 zrekonstruován jen částečně. „Jsme v úseku, který v roce 2015 prošel modernizací včetně tohoto mostu. Tehdy došlo k velmi důležitému manažerskému rozhodnutí. Poté co byl most odstrojen, se zjistilo, že byl v podstatně horším stavu, než předpokládal projekt, i když jsme měli sondy a hloubková zjištění,“ vysvětluje mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Kdyby se stavbaři pustili naplno do rekonstrukce mostu už tehdy, znamenalo by to podle Rýdla zdržení prací v úseku kolem Jihlavy až o pět měsíců. „To by nabouralo harmonogram prací v navazujících úsecích,“ poznamenal.

Experti ŘSD tehdy podle Rýdla naznali, že most snese ještě deset let provozu. „Udělala se nová vozovka a nové římsy a v tuto chvíli dobíhá lhůta, kdy je most zralý na rekonstrukci,“ popsal mluvčí.

Zátěž 40 tisíc vozidel denně

V následujících týdnech dojde k výměně vyrovnávacích a přechodových železobetonových desek, stavbaři udělají novou vyrovnávací vrstvu nosné konstrukce, izolace a také vymění asfaltové souvrství. Počítají také se sanací betonových ploch a menšími terénními úpravami. ŘSD vysoutěžila tuto zakázku za 45 milionů korun bez daně.

Podle posledního sčítání dopravy jezdí po mostě u Pávova každý den kolem 40 tisíc vozidel, z toho nákladní doprava tvoří cca 40 procent.

Exit 112 ve směru do Prahy je nyní uzavřen kvůli stavbě velké kruhové křižovatky na silnici I/38 mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem v blízkosti dálnice. Tyto práce mají být podle ŘSD hotové v září.

Stavba rondelu pod D1 uzavře od pondělí jednu z ramp exitu na Jihlavu

Domácí

Výběr článků

Načítám