Hlavní obsah

Propalestinští aktivisté narušili autogramiádu premiéra Fialy. Skandovali kontroverzní heslo

Praha
Aktualizováno

Několik propalestinských aktivistů v pondělí vpodvečer narušilo autogramiádu premiéra Petra Fialy (ODS) k jeho nové knize. Předseda vlády musel kvůli nepřetržitému křiku aktivistů přerušit svoje úvodní vystoupení. Aktivisté mimo jiné skandovali kontroverzní heslo „From the river to the sea, Palestine will be free“ (Od řeky k moři Palestina bude svobodná). O jeho použití ministerstvo vnitra před půl rokem prohlásilo, že může být za určitých okolností považováno za trestný čin, na jeho možnou trestnost upozornil i nejvyšší žalobce. Přítomní policisté ale nijak nezasáhli.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Petr Fiala

Článek

Akci, která se konala v kavárně knihkupectví Academia na pražském Václavském náměstí, zahájil jeden z editorů představované knihy s názvem Vládnutí v čase krizí 2022–2023 František Mikš, který pohovořil například o premiérově vztahu ke knihám. Na něj měl navázat sám Fiala a publikaci představit, k tomu se už ale kvůli aktivistům nedostal.

Odpůrců vlády na akci dorazilo jen několik, byli však hodně hlasití. Dopředu k premiérovi se přes lidi, kteří nevelkou kavárnu zaplnili, nedostali, jen nahlas křičeli. Jedna aktivistka nejprve téměř čtvrt hodiny velmi výrazným hlasem směrem k premiérovi křičela kritické výroky o postupu Izraele v Gaze a podpoře české vlády Izraeli. Tu následně vystřídal podobně hlasitý kolega.

Aktivisté na premiéra volali například to, že se stydí za svoji vládu a že Izrael v Pásmu Gazy uskutečňuje politiku genocidy. Skandovali také hesla jako „Free Free Palestine!“ (Osvoboďte Palestinu) nebo „From the river to the sea, Palestine will be free“ (Od řeky k moři Palestina bude svobodná).

Palestinský slogan „Od řeky až k moři“ může být trestný, upozornil nejvyšší žalobce

Krimi

Někteří účastníci akce se s hlasitými odpůrci vlády přeli. Plánovaný program se kvůli demonstrujícím rozpadl.

Fiala, který se v momentě přerušení chystal představit svoji knihu, se nejprve pokoušel počkat, až aktivisté skončí, poté na ně nějak reagovat, obojí bez úspěchu. Nakonec svoji řeč přerušil a přešel rovnou k autogramiádě. Policisté i členové premiérovy ochranky podle ČTK na místě byli, ale vzhledem k tomu, že nenastaly fyzické konflikty, nezasáhli.

„Myslím, že k demokracii samozřejmě patří protesty, ale tohle je knihkupectví Academia, tedy prostor, který by spíš přál diskusi. Tak je škoda, že (aktivisté) té možnosti nevyužili,“ řekl premiér po dokončení autogramiády. Dodal, že podobné vyhrocené formy protestu podle něj spíše nepřispívají tomu, co by společnost potřebovala, což je schopnost kultivovaně diskutovat a vzájemně si naslouchat.

Heslo „From the river…“ může být trestné, vzkazuje ministerstvo. Demonstranti v Praze hned reagovali

Domácí

Trestným činem?

Nejvyšší státní zastupitelství se zabývalo možnostmi právního posouzení nenávistných výroků v souvislosti s teroristickým útokem hnutí Hamás na Izrael. Nejvyšší žalobci uznali, že z historického hlediska heslo na jednu stranu připouští různé výklady, z nichž ne všechny jsou nutně spojeny s projevy nenávisti vůči Židům.

„Nicméně s ohledem na současný stav vyvolaný teroristickým útokem Hamásu na stát Izrael veřejné použití či šíření tohoto hesla v podobě provolávání, nápisů či nášivek implicitně vyvolává důvodné podezření z podpory událostí ze 7. října 2023 a podněcování nenávisti vůči židovskému národu,“ informoval loni v prosinci mluvčí žalobců Petr Malý.

Podobně se tehdy k užití hesla vyjádřilo i ministerstvo vnitra: „V kontextu útoku Hamásu proti Izraeli ze 7. října 2023 je užití hesla problematické a mohlo by naplňovat znaky trestného činu. Vazba na hnutí Hamás a další organizace volající po zničení státu Izrael je podle resortu jednoznačná.“

„Heslo bylo historicky většinově využíváno ve spojení s jasně deklarovaným požadavkem na zničení existence státu Izrael a odstranění části obyvatelstva jakoukoli, i násilnou formou,“ napsalo ministerstvo.

From the river to the sea

Anglický slogan „From the river to the sea Palestine will be free“, tedy „Od řeky k moři bude Palestina svobodná“, je rozšířenou verzí původní arabské rýmovačky „min an-nahr ilá l-bahr“ (من النهر إلى البحر), tedy „od řeky k moři“. Míněna je řeka Jordán a Středozemní moře, mezi kterými leží Stát Izrael.

Provolání, které Arabové používají od 60. let 20. století, naznačuje, že mezi Jordánem a Středozemním mořem má být pouze svobodná Palestina, nikoliv Izrael. Je proto vnímáno jako výzva k likvidaci celé země a jejích židovských obyvatel. Zároveň je v protikladu k variantě tzv. dvoustátního řešení Izraele a Palestiny vedle sebe, za kterou se staví Palestinská samospráva, nikoliv ale hnutí Hamás, jež usiluje o zničení židovského státu.

From the river to the sea. Bavorsko bude stíhat provolávání tohoto propalestinského sloganu

Evropa

Výběr článků

Načítám