Hlavní obsah

Propagace „české cesty do vesmíru“ už polyká miliony

Let českého astronauta Aleše Svobody, který má daňové poplatníky stát 1,5 miliardy korun, doprovodí další milionové projekty. Jen web o „cestě do vesmíru“ vyjde podle smlouvy na 2,1 milionu korun, konzultační, propagační a další služby až na 15 milionů korun, uvádí registr. Není přitom jisté, že se cesta astronauta nakonec opravdu uskuteční.

Foto: Michaela Feuereislová, Novinky

Aleš Svoboda byl vybrán do záložního týmu astronautů ESA

Článek

„Vše to jsou aktivity, které nejsme schopni zajistit interně. Je to rámcové ujednání na realizaci aktuálních potřeb projektu do vyčerpání rozpočtu, zatím do konce července 2025. Objednávka také nemusí být plně čerpaná,“ vysvětlil mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka, proč si ministerstvo musí na služby sjednávat dodavatele.

Smlouvu na 14 993 603 korun uzavřelo ministerstvo s Centrem dopravních informačních systémů (CENDIS) na poskytování poradenství, konzultací, přípravu kampaní na sociálních sítích, přípravu vzdělávacích akcí a soutěží apod.

Součástí služby má být i „komunikace s médii a šíření pozitivního povědomí o českých kosmických aktivitách v české společnosti, a to napříč generacemi“.

Bojový pilot Svoboda se připravuje na vesmírný let. Chce vzít puk podepsaný Dominátorem

Věda a školy

Další smlouvu na 2,1 milionu korun uzavřelo ministerstvo se státním podnikem CENDIS na vytvoření a provoz webu vzhurudovesmiru.cz do srpna 2026.

„Graficky jednoduchý, atraktivní, technologicky robustní web. Hlavní stránka bude navržena s ohledem na přehlednost a vizuální přitažlivost, obsahující klíčové informace a média,“ slibuje dokument z registru smluv.

ANO je k projektu zdrženlivé

Samotná cesta českého astronauta se má udát v horizontu pěti let. Finálně ale o ní bude rozhodovat a hledat na projekt prostředky příští vláda. Opoziční hnutí ANO, které má ambice kabinet Petra Fialy (ODS) ve Strakově akademii po volbách v příštím roce vystřídat, má přitom o projektu pochybnosti. „Jsem k tomu zdrženlivý. Máme jiné priority,“ poznamenal pro Novinky místopředseda ANO a stínový premiér Karel Havlíček.

Kosmický a letecký průmysl sice pokládá za důležitou a silnou oblast českého průmyslu, obává se však, že finančně se projekt nevyplatí. „Kosmonaut je dobrá marketingová akce, ale ekonomický přínos je silně přeceňován. Nepřinese to kýžený efekt,“ míní Havlíček.

Zatím platí propagaci projektu ministerstvo dopravy ze svého rozpočtu. „Tyto částky nespadají do ceny letu Aleše Svobody na Mezinárodní kosmickou stanici, pokud se právě k ní těchto 1,5 miliardy korun váže,“ poznamenal Jemelka.

Jak doplnil ředitel odboru kosmických aktivit ministerstva dopravy Václav Kobera, připravovat se budou i workshopy pro učitele a akce pro veřejnost, například v planetáriích se uskuteční zkraje listopadu kosmický týden Czech space week. „Informovat budeme i o chystaném výcviku Aleše Svobody a připravovaných experimentech, které bude ve vesmíru realizovat,“ uvedl.

„Cílem je inspirovat a motivovat děti, žáky a studenty vzdělávat se v technických oborech a připravovat se na kvalifikovanou práci rozvíjející kosmické aktivity v českém průmyslu a vědě. Přitom chceme využít úspěch Aleše Svobody, který byl vybrán do záložního týmu astronautů ESA,“ dodal Kobera.

Vláda schválila podporu českých vesmírných aktivit po roce 2025

Věda a školy

Související články

Výběr článků

Načítám