Hlavní obsah

Propadla se kanálem bez víka do 15metrové hloubky. Policie případ odložila

Letos v únoru přežila dvacetiletá Kateřina dlouhý pád do nezajištěné revizní šachty. Měla štěstí v neštěstí, po několika operacích může i chodit. Do života si však nese trvalé zdravotní následky. Případem se do června zabývala policie, pak podezření na těžké ublížení na zdraví z nedbalosti odložila.

Záchrana dívky, která v Praze spadla do kanáluVideo: Václav Burian, Novinky

Článek

„Cestou domů z Petrovic nám s mamkou ujel autobus. Chtělo se mi čurat, tak jsem si šla odskočit mezi keře nedaleko zastávky. Udělala jsem dva kroky do trávy a najednou jsem se propadla,“ popsala situaci Kateřina. Nehoda se jí stala v pátek 9. února pozdě večer mezi ulicemi Milánská a Lessnerova.

O přítomnosti šachty hluboké 15 metrů neměla ponětí. Plocha nad kanálem byla zarostlá a zapadaná listím. Víko na kanále chybělo, místo něj kanál překrývala prohnilá dřevotřísková deska, která se pod drobnou dívkou okamžitě prolomila.

Svědkem pádu se stala její matka, která okamžitě zavolala záchrannou službu a hasiče. Ti Kateřinu za pomoci lezecké techniky vyprostili a předali do péče lékařů. Celá záchranná akce trvala necelou hodinu.

Foto: Václav Burian, Novinky

Záchrana dívky, která v Praze spadla do kanálu

Dívka v Praze spadla do 15 metrů hlubokého kanálu

Krimi

„Když jsem dopadla, necítila jsem vůbec nohy. Nejdřív jsem si myslela, že jsem ochrnula, ale pak asi odezněl prvotní šok a začaly mě bolet,“ popsala Kateřina.

Při pádu se naštěstí nezranila na hlavě a byla celou dobu při vědomí. Hlavou se jí podařilo minout i stupadla, která v šachtě byla. Dopadla až na úplné dno, kde bylo asi 40 centimetrů vody.

Nejvíc to odnesla pravá noha

Dívka utrpěla mnoho poranění, nejzávažnější byly otevřená zlomenina stehenní kosti a zpřetrhané vazy v koleni, zlomený obratel bederní páteře a zlomený kotník. Kateřinu ošetřili ve Vinohradské nemocnici. Lékaři jí ještě v noci provedli diagnostická vyšetření a první operaci kolene, po které zůstala v umělém spánku. Hned poté následovala operace páteře.

Během dvou týdnů po pádu prodělala Kateřina tři náročné operace, během nichž jí lékaři provedli najednou i dva zákroky. Dodnes má v končetině i v zádech množství chirurgických destiček a šroubů a čekají ji další operace s cílem některý materiál odstranit.

Po návratu z nemocnice ji čekala náročná rehabilitace, kterou prodělává dodnes. Zraněnou nohu nemůže propnout, což způsobuje problémy s chůzí. Sešroubované obratle zase brání normálnímu ohýbání páteře.

Kromě bolesti a fyzických potíží zažívá i problémy psychické: „Vidím nebezpečí ve všem, protože kdykoliv se může něco stát. Bojím se třeba v autě a kanálům se vyhýbám obloukem.“

Odložení případu

Její případ vyšetřovala policie jako trestný čin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. „Několik dní po nehodě policie vyslechla mámu a asi po měsíci přišli vyslechnout mě. Pak mi volali, že předali případ na kriminálku. Nakonec mi v červnu přišlo usnesení o odložení,“ říká Kateřina.

Kvůli nehodě a vyšetřování si Kateřina musela opatřit také advokáta. S úhradou za právní služby i rehabilitaci jí pomohl zaměstnavatel. Od provozovatele kanalizace se jí finanční pomoci nedostalo.

Kateřina před nehodou pracovala na hlavní pracovní poměr, dnes je doma na neschopence a soustředí se na rehabilitaci nohy. „Špatně se mi chodí a ohýbá, nemůžu dělat to, co dřív, třeba sednout si na zem a vstát je složitý.“

Zastupující advokát Jan Buganič Novinkám popsal současnou situaci. „Trestní řízení bylo odloženo, protože nebyl nalezen pachatel, který odcizil poklop. Slečna Kateřina je v rekonvalescenci a nelze tedy zatím vyčíslit její nároky na náhradu škody pro případnou žalobu. Subjekty zodpovědné za šachtu se k případu nehlásí, proto se na ně budeme obracet přímo.“

Aby mohla prokázat, že její úraz má trvalé následky, musí počkat minimálně rok. Teprve poté může zažádat i o podporu od státu.

Kolem kanálu chodily děti

Revizní šachtu, kterou se dívka propadla, provozuje společnost Pražské vodovody a kanalizace, majitelem je hlavní město Praha a správcem Pražská vodohospodářská společnost. Na místě jsou šachty dvě, přičemž druhá byla v době nehody překryta běžným víkem. Krátce po nehodě umístil provozovatel na obě šachty nová betonová víka.

Podle policejního usnesení nelze určit, jak dlouho se poklop na šachtě nenacházel. Pomocí služby Street View je nicméně možné podívat se na místo zpětně. Podle fotografií je dotčený kanál viditelně překryt deskou minimálně od června roku 2017. Kolem přitom procházejí i děti, protože v blízkosti se nacházejí základní a mateřské školy.

Společnost Pražské vodovody a kanalizace se k případu odmítla vyjádřit. Problémy s odcizenými poklopy však řeší dlouhodobě. V Praze provozuje na 80 tisíc šachet a z kapacitních důvodu nevede záznamy o jejich revizi.

Dítě šláplo na kanál a propadlo se. Matka skočila za ním

Koktejl

Výběr článků

Načítám