Hlavní obsah

Prokremelské pohádky nás vyšly na 44 tisíc a zaujaly i Konečnou, chlubí se Lipavský

Ještě nedávno pirátský, nyní už nestranický ministr zahraničních věcí Jan Lipavský se pochlubil úspěchem, který podle něj slaví Prokremelské pohádky vydané jeho rezortem. Kniha, která má vyvracet nepravdivá ruská tvrzení, je dostupná všem v digitální podobě. Podle Lipavského vyšla na 44 640 korun a oslovila 68 procent Čechů nad 15 let. Zaujala i předsedkyni KSČM a europoslankyni Kateřinu Konečnou, tu však zajímala hlavně její cena.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Ministr zahraničí Jan Lipavský

Článek

Konečná chtěla od Lipavského vědět, kolik publikace stála. Ministr svoji odpověď Konečné napsal na papír s hlavičkou ministerstva zahraničí a adresoval ji do sídla komunistů v ulici Politických vězňů. Zveřejnil ji rovněž na sociální síti X.

„Velmi mě těší Váš zájem o detaily kampaně Prokremelské pohádky, na kterou se doptáváte Vaším dopisem ze dne 17. října 2024. Tato kampaň vznikla jako součást práce české diplomacie v boji s nepřátelskou kremelskou propagandou,“ uvedl ministr.

Je zřejmé, že Konečnou zajímaly finanční náklady na kampaň, slovní přestřelka mezi oběma politiky totiž začala už předminulou neděli v diskusním pořadu České televize.

Na frontu už dorazili první severokorejští vojáci, hlásí Ukrajinci

Válka na Ukrajině

„Chtěl bych se trochu usmířit s paní poslankyní. Přinesl jsem vám dárek, je to kniha, kterou jsme vydali na ministerstvu zahraničních věcí. Jsou to Prokremelské pohádky, vy je často opakujete,“ vypálil tehdy Lipavský na Konečnou a dodal, že jí snad publikace pomůže změnit některé názory. „Kolik to stálo daňové poplatníky, pane ministře?“ odvětila předsedkyně KSČM, načež ministr zopakoval, že to byly „drobné“.

Foto: MZČR

Prokremelské pohádky vydané ministerstvem zahraničí

Nyní ve zveřejněné odpovědi přidal podrobnosti. „Náklady na jejich výtisk vyšly na 44 640 Kč bez DPH a svou popularitou si získaly mediální prostor v hodnotě 21 378 915 Kč,“ vypočítal Lipavský. Konečnou chtěl přitom obdarovat jedním z 80 vytištěných kusů, které jsou neprodejné, většina čtenářů se musí spokojit s veřejnou digitální podobou.

„V případě, že byste nám chtěla v boji s kremelskou propagandou pomoci a šířit tento výukový materiál dál, přikládám odkaz na soubor v PDF,“ uzavřel Lipavský. Dodal, že žádné další náklady než zmíněnou částku přes 44 tisíc ministerstvo nevydalo, obsah i grafickou podobu vytvořili zaměstnanci rezortu.

„Pokud byste chtěla další výtisky pro Vaše známé, neváhejte se ozvat,“ doplnil ministr v příspěvku na síti X a text doplnit obrázkem medvěda, právě ten je totiž hlavní postavou pohádek.

Na jedné straně publikace je vždy ruské tvrzení, například „NATO nemá zájem o mír na Ukrajině“, na druhé stránce je pak česká odpověď, v tomto případě „Válka by mohla skončit hned, kdyby Putin přestal útočit na Ukrajinu“. Podle dřívějšího vyjádření rezortu se uvažuje o tom, že proběhne dotisk.

Zelenskyj odmítl přijmout šéfa OSN kvůli jeho návštěvě Ruska

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám