Hlavní obsah

Prokop se Babišovi utrhl z řetězu. Své lži maskuje manipulací

Neposlechl. Ani přes důrazné upozornění stranického šéfa Andreje Babiše, aby se věnoval komunální politice s tím, že na celostátní nemá, se předseda pražského ANO Ondřej Prokop nevzdal snahy přesvědčit veřejnost o existenci fiktivního milionu ukrajinských uprchlíků, kteří podle něj našli před válkou útočiště v České republice. A své lži začal maskovat manipulací.

Foto: Ondřej Prokop / Facebook

Ondřej Prokop (stojící) s Andrejem Babišem

Článek

Prokop tvrzení pronesl minulý týden, aniž by zmínil, o jaká data svá slova opírá. V reakci na článek Novinek, který poukázal na nepravdivost jeho tvrzení, se Prokop rozhodl na data „hlouběji podívat“ v příspěvku odvážně nazvaném Prý lžu. Tak jaká je pravda?

Dubnová data ministerstva vnitra, která mylně přisoudil autorům textu a podle nichž bylo na našem území 338 736 ukrajinských uprchlíků, se rozhodl verifikovat na internetu a „hned první článek “, který Ondřej Prokop našel, hovořil o tom, že V Česku je 636 282 Ukrajinců. A každý týden jich přibývá.

Přehlédl nicméně fakt, že jde o článek z ledna roku 2023 a čísla se netýkají ukrajinských uprchlíků, ale Ukrajinců s legálním pobytem v České republice a vztahují se ke konci roku 2022.

I přes 31 omluv lže šéf pražského ANO Prokop vesele dál. Babiš ho už drsně usadil

Domácí

Druhý článek, který se politikovi podařilo najít, je aktuální. Policejní prezident Martin Vondrášek v něm uvádí, že „v ČR je více než 570 tisíc občanů Ukrajiny“, což si předseda pražského hnutí ANO vyložil jako argument podporující jeho tvrzení o milionové diaspoře ukrajinských válečných uprchlíků.

Ten článek na Novinky.cz mě donutil se na to hlouběji podívat
předseda hnutí ANO v Praze Ondřej Prokop

Na rozdíl Prokopa však Vondrášek i autoři prvního textu rozlišují mezi Ukrajinci obecně a ukrajinskými uprchlíky. Již před vypuknutím konfliktu na Ukrajině v únoru 2022 v ČR žily a pracovaly desítky tisíc Ukrajinců. Podle údajů České statistického úřadu to ke konci roku 2021 bylo 196 637 osob z Ukrajiny.

To politikovi nicméně nebrání rozvinout další z nedoložitelných domněnek. „Všichni víme, jak to je, protože ne všichni se oficiálně přihlásili. Celá řada uprchlíků žije někde u svých známých, příbuzných, nejsou hlášeni,“ tvrdí Prokop. „Sami si asi můžete představit, kolik těch nehlášených je,“ snaží se přesvědčit diváky o pravdivosti svého výroku.

„Já si myslím, že s tím mým tvrzením, že jich tady může být kolem milionu, opravdu nejsem zas tak daleko od pravdy,“ pokračuje v relativizaci, kterou se snaží obhájit svůj lapsus.

Doporučení z úst předsedy Babiše přitom znělo jasně. Soustředit na pražskou komunální politiku a neřešit celostátní věci, pro něž podle něj Prokop „nemá předpoklady“.

Výběr článků

Načítám