Hlavní obsah

Projekt výstavby nejvyšší rozhledny Moravy skončil v šuplíku, na mohutnou věž zatím nejsou peníze

Velenov

Léta připravovaný projekt stavby nejvyšší rozhledny na Moravě skončil v šuplíku, i když stále je naděje, že se jednou tato 65 metrů vysoká věž přece jen bude stavět. Stát by měla ve Velenově u Boskovic. Vše je k výstavbě připraveno – od projektu až po stavební povolení. Pro obec s 260 obyvateli je ale rozpočet projektu 24 milionů korun nad její síly.

Foto: archiv Oú Velenov/Monika Sirná

Ve spodní části věže se počítá se dvěma podlažími pro vybudování restaurace

Článek

Z věže by byla vidět celá Morava jako na dlani, a to od Pradědu v Hrubém Jeseníku na severu až po Pavlovské vrchy u Mikulova na jihu. Z ocelové stavby by bylo možné spatřit za pěkného počasí obří vrtule větrných elektráren před Vídní, a dokonce zasněžené vrcholky Alp za ní.

„Problém je v tom, že se stavba rozhledny silně prodražila. Cena vyšplhala z původních 15 na 24 milionů korun, což je už moc. To raději necháme projekt v šuplíku a počkáme, až bude na stavbu rozhledny otevřen třeba nějaký zajímavý dotační projekt. Možná se najde časem nějaký developer. Uvidíme, nespěcháme,“ řekl Novinkám velenovský starosta Jan Hlavenka.

Foto: vizualizace Oú Velenov/Monika Sirná

Rozhledna by měla měřit 65 metrů, což by ji pasovalo na nevyšší vyhlídkovou věž Moravy

Vedení obce dalo před časem přednost rozvoji vesnice před věží. Vybudovalo nové třídy pro školu a pro mateřskou školku postavilo lesní školku ve tvaru jurty. Chloubou Velenova je jeho obchůdek i hospůdka, které kvůli nezájmu podnikatelů provozuje obec, a to se ziskem.

Součástí rozhledny by měla být v přízemí i restaurace, proto starosta nad projektem od architektky Moniky Sirné neláme hůl. Provoz podniku by mohl časem finančně pomoci obci. Velenov hospodaří s ročním rozpočtem devět milionů korun. Peníze na věž z něj nezíská.

Foto: archiv Oú Velenov

Na grafice obce vpravo věž a uprostřed některé z vrchů, které by bylo možné pozorovat

Místo věže mají Velenovu vyhlídku

Obec se na stavbu ocelového objektu na kopci Stojan léta připravovala. Má pro ni vlastní pozemky a část financí si zajistila prodejem svých lesů. Ve vesnici se vedly diskuse o tom, zda se záměr vyplatí. V roce 2014, a to v termínu konání voleb do Evropského parlamentu, se k projektu konalo referendum. Z celkových 169 voličů se k němu dostavilo 148 občanů. Pro postavení rozhledny se vyslovilo 59,46 procenta z nich. Stavba měla začít v roce 2017.

„Bohužel v posledních letech vidíme strmý nárůst nákladů. Původně jsme čekali, zda se situace nezlepší, ale naopak se ještě zhoršila,“ dodal starosta. Přesto se podle něj výlet do Velenova vyplatí. Místo na rozhlednu tam lze vyšlápnout na Vyhlídku ptáčníka Velena, což je známá postava z moravských pověstí. Toto odpočinkové místo s dechberoucím výhledem vybudovala pro turisty parta velenovských nadšenců.

Foto: archiv Oú Velenov

Místo pohledu z rozhledny nyní nabízí Velenov tento pohled z Vyhlídky ptáčníka Velena, postavy z moravských pověstí.

Rozhledna Biskupská kupa prošla modernizací

Cestování

Výběr článků

Načítám