Hlavní obsah

Projekt se osvědčil. Vložky zdarma budou mít dívky ve všech základních školách v Ostravě

Ostrava

Pilotní projekt zaměřený na pomoc dívkám v menstruační chudobě, který letos na jaře spustilo město Ostrava ve 37 svých základních školách z 55, zaznamenal velký úspěch. Od ledna se proto rozšíří na všechny ostravské základní školy. Na školních toaletách tam budou mít žákyně k dispozici zdarma vložky. Město nechává vyrobit speciální dřevěné zásobníky.

Ostrava dá do všech základních škol zásobníky na vložky. Náměstek ukazuje prototyp menstruačního zásobníku.Video: Denisa Doležalová, Novinky

Článek

„Po půl roce jsme projekt vyhodnotili a zjistili jsme, že je o něj ze škol velký zájem a je úspěšný. Ředitelé základních škol říkají, že to velmi pomohlo, mimo jiné i se zvýšením docházky dívek do škol, snížila se jejich absence či náhlé odchody z vyučování. Děvčata se navíc cítí ve škole bezpečně, jistě, vědí, že mohou svůj problém s menstruací kdykoliv v klidu vyřešit,“ sdělil náměstek ostravského primátora pro školství Zbyněk Pražák (KDU-ČSL).

Dodal, že dalším plusem je to, že už učitelky nemusí dávat menstruační vložky školačkám ze svých zásob, což se často dělo. Na školách už navíc díky projektu téma menstruace není tabu, ale hovoří se a informuje se o něm. „Jde o běžný fyziologický jev, tak jako dýcháme, kašleme či smrkáme. Ty dívky se té menstruace nemohou zbavit,“ poukázal náměstek s tím, že o projekt je navíc zájem i z ostatních měst v republice.

Každá menstruace je pro řadu dívek významným zásahem do měsíčního rozpočtu

Lifestyle

„Zřizovatelé škol mi volají a ptají se na podrobnosti. Máme samozřejmě pozitivní i negativní reakce. Například někteří reagují, co jste si to vymysleli, teď to po nás školy chtějí i v našem městě,“ usmál se Pražák.

Ředitelé škol projekt chválí

Vedení ostravských základních škol menstruační vložky na toaletách zdarma vítají. Dosud u nich tyto hygienické pomůcky potřebným žákyním předávali zvolení pedagogové. Někde to jsou třídní učitelky a učitelé, jinde tělocvikářky nebo dokonce samotní ředitelé, jako na Základní škole Pěší ve Slezské Ostravě.

Protože pokud je maminka samoživitelka a má dvě dcery na druhém stupni, tak ta finanční zátěž je pro ni citelná
ředitelka školy Radka Palátová

„Samozřejmě, že se holky červenaly, když za mnou, za chlapem, poprvé pro vložku přišly. Řekl bych, že až rudly a oči klopily do země. Ostýchaly se. Ale když pak zjistily, že je všechno v pořádku a jde o běžnou věc, tak už začaly chodit bez problémů a komunikovaly. Vědí, že vše zůstává jen mezi námi. Přijdou, dám jim vložku či dvě, ony si ji strčí do kapsičky a jdou,“ popisoval průběh tamní ředitel Kamil Tabášek.

Uvedl, že sám sebe delegoval, aby si projekt pohlídal, aby věděl, jakou má odezvu. „Hlavně projekt pomáhá dívkám ze sociálně slabých rodin. Musím říct, že u těchto školaček jsem zaznamenal nejen změnu chování k lepšímu, jsou klidnější a víc v pohodě, ale také to, že ubyla jejich absence ve škole. Většinou v době menstruace prostě zůstaly doma s omluvenkou, že je třeba bolí břicho, nebo pro nevolnost. Tím hlavním důvodem ale bylo i to, že se bály, že nemají dostatek vložek, že se jim ve škole stane nějaká nehoda. Bylo by to pro ně trauma,“ popisoval ředitel.

Vložky zdarma ve školách vítají i rodiče

Ředitelka Základní a mateřské školy V. Košaře z ostravské Dubiny Radka Palátová uvedla, že jsou v projektu hned od začátku, tedy od letošního jara. „Naše zkušenosti jsou výborné. Děvčata mají nižší absenci, tedy více chodí do školy, na lyžařské kurzy a exkurze. Je to vidět. U nás vložky dívkám dávají tělocvikářky,“ líčila situaci u nich na škole ředitelka.

Upozornila, že projekt s nadšením přivítali i rodiče školáků. „Protože pokud je maminka samoživitelka a má dvě dcery na druhém stupni, tak ta finanční zátěž je pro ni citelná. Těšíme se na to, až budou vložky na toaletách zdarma volně k dispozici. Žádného zneužívání se nebojíme,“ zdůraznila ředitelka s tím, že téma menstruace samozřejmě není nové a ve školách se řeší dlouhodobě.

Město Ostrava do projektu na rok 2024 vložilo půl milionu korun a nakoupilo do škol zhruba 82 tisíc kusů menstruačních vložek. Na příští rok chce vyhradil milion. Město se inspirovalo v zahraničí, například v Irsku, Skotsku, severských zemích či v Katalánsku. Podle Pražáka je Ostrava prvním městem v Česku, které začalo na školách problém menstruační chudoby systematicky řešit. „Věřím, že se budou inspirovat i další města a školy, třeba i střední a soukromé,“ shrnul.

V Ostravě spustili unikátní program. Dívkám na základních školách město nakoupí hygienické vložky

Dítě a rodina

Výběr článků

Načítám