Hlavní obsah

Prognóza pro Troubky se zlepšila, průtok je nižší

Navzdory tomu, že v Troubkách na Přerovsku začalo kolem čtvrté hodiny ráno po několikahodinové přestávce opět pršet a hladina Bečvy a Malé Bečvy stoupla přibližně o 1,5 až dva metry, prognóza pro obec se výrazně zlepšila. Průtok v řece Bečvě je proti předpokladu nižší, voda již kulminovala. Obec nadále drží pohotovost, hladinu řeky sledují hasiči i policisté.

Foto: Novinky

Voda v Troubkách zaplavila místní fotbalové hřiště.

Článek

Voda zalila fotbalové hřiště se skateparkem, přes valy se však nedostala. Obyvatelé Troubek si oddechli. U mostu časně ráno někteří z nich počítali zalité schody, které jsou pro ně ukazatelem povodní.

Kvůli mimořádné situaci, vyhlášenému třetímu stupni povodňové aktivity na řece Bečvě a řece Moravě, zůstane v pondělí zavřená troubecká škola a školka, po dohodě s obcí tamní ředitelka vyhlásila ředitelské volno.

Foto: Novinky

Prognóza pro obec Troubky na Přerovsku, které hrozilo extrémní ohrožení, se zlepšila.

Limitní hodnota pro Troubky je průtok Bečvy v deset kilometrů vzdálených Dluhonicích 650 kubíků. Podle prognózy se očekával průtok až ve výši 693 kubíků, proto se rozhodlo podle primátora Přerova a předsedy protipovodňové komise Petra Vrány (ANO) o evakuaci obyvatel. Na profilu v Dluhonicích voda kulminovala po 03:00 při průtoku 627 metrů krychlových za sekundu, uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Nedaleká Morava, která protéká mezi Troubkami a Tovačovem, se vylila do polí a dosahuje úrovně vozovky. Z obou stran jsou místo polí jezera.

Počkáme, co bude. Část lidí z Troubek evakuaci odmítá

Domácí

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Související témata:

Výběr článků

Načítám