Hlavní obsah

Prodejci budou muset hlásit podezřelé nákupy zbraní, schválili poslanci

Prodejci budou povinně hlásit podezřelé nákupy zbraní, například když bude zákazník prokazatelně pod vlivem návykových látek nebo se bude snažit pořídit si zbraň, ke které nemá oprávnění. Policii pak novela umožní snadněji zabavit zbraň člověku, na jehož podezřelé chování upozorní orgán veřejné moci, což může být například ředitel školy. Poslanci zákon schválili ve třetím čtení.

Foto: Petr Horník, Novinky

Na snímku ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Článek

Novelu ještě musí projednat Senát a podepsat prezident. Zákonodárci ve čtvrtek rozhodli, že nová pravidla budou účinná už 15 dnů poté, co bude novela vyhlášena ve Sbírce zákonů, aby byl její start co nejrychlejší.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že jde o reakci na loňskou tragédii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde vrah zabil 14 lidí a poté se sám zastřelil. Rakušan připomněl, že od 1. ledna 2026 začne platit zcela nový zákon o zbraních a střelivu, díky kterému kromě jiného lékař uvidí, zda je jeho pacient držitelem zbrojního oprávnění. Nyní projednávaná novela zavádí některé prvky ze zcela nového zákona předčasně.

„Přináší povinnost podnikatelů v oboru zbraní a střeliva hlásit policii podezřelé transakce,“ popsal Rakušan. Dosud prodejci takové jednání hlásit mohou, ale nemusejí.

S psychiatrem o sobě nevěděli. Lékařka, která vydala střelci z fakulty potvrzení na zbrojní průkaz, podle komory nepochybila

Domácí

„Dojde k rozšíření pravomoci policie zajistit zbraně i v případech, kdy z informace orgánu veřejné moci vyplývá, že držitel zbraní může představovat vážné nebezpečí pro vnitřní pořádek nebo bezpečnost,“ dodal ministr.

„Tyto dvě bezpečnostní pojistky by v zájmu našeho bezpečí a ve stínu toho, co se událo, měly být v legislativním pořádku co nejdříve,“ uvedl Rakušan.„Byl náš zájem, aby novela platila už od 1. července letošního roku, to se nepovedlo,“ sdělil ministr. Usiloval totiž o to, aby poslanci normu přijali ve zrychleném řízení, to však odmítli zástupci opozice.

Proto ve čtvrtek padl alespoň návrh, aby novela byla účinná už 15 dnů poté, co bude vyhlášena ve Sbírce zákonů. Běžné přitom je, že zákon je účinný k nejbližšímu 1. červenci nebo 1. lednu od vyhlášení ve sbírce. Poslanci tento návrh na rychlejší účinnost novely schválili.

Vnitro chce zakázat tlumiče ke krátkým zbraním, argumentuje střelbou na fakultě

Domácí

Zákaz tlumičů?

Debata se ve Sněmovně stočila i k zákazu tlumičů, byť vůbec nebyly součástí projednávaného zákona. Pokud poslanci takový zákaz schválí, bylo by to formou zcela jiné novely, přesto se zákonodárci k tématu vyjadřovali.

Diskusi na toto téma odstartovala poslankyně Helena Válková (ANO), když se obrátila na ministra vnitra. „Zajímal by mě váš názor na to, zda je vhodné zakázat tlumiče na krátké zbraně, nebo si myslíte, že to z hlediska prevence do budoucna nemá význam?“ řekla Válková. Zmínila, že sama plánuje návštěvu střelnice, aby měla přímou zkušenost. Dodala, že dříve sama střílela, protože byla atletkou, ale mezitím technologie pokročily.

„Když se bráním, přece nepotřebuju, aby někdo neslyšel moji střelbu po útočníkovi,“ vysvětlila Válková. Tlumiče použil i vrah David K., a to jak doma v Hostouni, kde zabil svého otce, tak v Klánovickém lese a poté na filozofické fakultě.

„Můj osobní názor je stejný jako váš,“ odpověděl ministr. Dodal, že usiluje o výrazné omezení možnosti používání tlumičů, a to na návrh policie. Naopak dlouhodobým odpůrcem omezení prodeje tlumičů je poslanec ANO Pavel Růžička.

„Tlumič ztlumí výstřel o 30 decibelů. Nelze říct, že když střílíte s tlumičem v uzavřeném prostoru, není to slyšet,“ řekl Růžička ve Sněmovně. Naopak zastánci omezení tlumičů poukazují na to, že netlumený výstřel dříve upozorní okolí a policii a případným obětem se tak rychleji dostane pomoci.

„Diskusi o tlumičích si odbydeme úplně u jiného tisku,“ vrátil Rakušan diskusi zpět k projednávané novele. Tu nakonec poslanci pohodlnou většinou přijali.

Za přísnější zbraňovou legislativu. Pedagogové, studenti i rodiče obětí z fakulty žádají změnu

Domácí

Výběr článků

Načítám