Článek
Jednalo se o neznámý původ potravin, nedodržení teplot u části produktů a nesplnění povinnosti chránit potraviny před kontaminací z vnějšího prostředí. Část produktů byla plesnivých a je zde i podezření na zneužívání chráněného označení potraviny.
„Kontrolovaný stánkař nabízel téměř dvě desítky druhů uzenin, u nichž nedoložil původ, výrobky nebyly řádně označené,“ uvedli inspektoři SVS.
„Vedle výrobce tak nebylo možné určit dobu jejich použitelnosti, složení ani podmínky úschovy. Tyto uzeniny nebyly rovněž při prodeji chráněny proti možné kontaminaci z vnějšího prostředí, jak ukládá legislativa,“ dodali inspektoři.
Veterináři nařídili stáhnout 11 tun kuřecích prsou, je v nich salmonela
Viditelné znaky plísně
U téměř čtyřiceti kilogramů výrobků, jednalo se o klobásy, sádlo a škvarky, nebyly dodrženy požadované teploty stanovené výrobcem, která činí 0 až +7 °C. Potraviny byly ve stánku vystaveny při venkovní teplotě +18 °C.
V jádře nabízených uzenin inspektoři naměřili teplotu +14,5 °C. Při takto výrazném nedodržení teplot může dojít k množení patogenů a ohrožení zdraví spotřebitele. Část klobás nesla viditelné znaky plísně,“ popsal mluvčí SVS Petr Vorlíček.
Část uzenin byla označena názvem „čabaja“, což navozuje dojem čabajské klobásy. Tento tradiční maďarský výrobek má přitom již řadu let chráněné zeměpisné označení EU.
Označovat produkty, které nesplňují podmínky pro udělení označení z hlediska složení, tradičního výrobního postupu i oblasti původu je nepřípustné a jde o klamání spotřebitele.
Veterinární inspektoři nabízené zboží v množství převyšujícím jeden metrák znehodnotili obarvením a nařídili jeho bezpečnou likvidaci v asanačním podniku na náklady prodejce.
Zároveň mu bylo nařízeno pozastavení prodeje. Prodejci v přestupkovém řízení hrozí za uvedená pochybení sankce až do výše padesáti milionů.