Hlavní obsah

Prodavačky v Jablunkově vyděsil had. Byl stočený pod hroznovým vínem z Itálie

Jablunkov

Šok utrpěly před pár dny prodavačky prodejny potravin v centru Jablunkova. Při vybalování hroznového vína dovezeného z Itálie objevily pod hrozny i hada. Podle odborníků jde o zmiji skvrnitou, která se nikde jinde než na jihu Apeninského poloostrova nevyskytuje.

Foto: Michal Fuglevič

Zmiji skvrnitou objevily prodavačky v Jablunkově v krabici s hroznovým vínem.

Článek

„Byl dole v papírové krabici pod tím vínem. Holka vybalovala víno do lednice, a když ho nadzvedla, ležel tam stočený,“ popsala Novinkám jedna z prodavaček s tím, že had na nikoho neútočil. „Asi byl podchlazený. Nebo neměl náladu,“ dělá si dnes z nebezpečného objevu legraci.

Žena přiznala, že když minulou středu ráno hada objevili, do smíchu jim nebylo. „Ta holka praštila s krabicí o zem. Hned jsme volali městkou policii, ale oni řekli, že na odchyt hada nemají prostředky, ať si zavoláme na úřad. Vyzkoušeli jsme i státní policii, ale ani tam jsme nepochodili. Přehazovali si nás jako horký brambor,“ popsala prodavačka.

Hada prý přikryli další krabicí, dali ho do skladu, aby neutekl, a obchod zavřeli. „Když byl v teple, byl už čiperný,“ řekla.

Na dětském hřišti v Berouně lezl metr dlouhý had

Domácí

Od plaza nakonec prodavačkám pomohli hasiči. „Ti hada odchytili a umístili do speciálního boxu, který zůstal na stanici v Jablunkově. Nález ohlásili odborníkovi,“ informovala mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová.

O hada se nyní stará Michal Fuglevič, chovatel plazů v ostravské zoologické zahradě. „Je to jeden z poddruhů jedovaté zmije skvrnité, která nežije nikde jinde než v jižní Itálii a na Sicílii,“ potvrdil.

Jak moc je uštknutí tohoto druhu zmijí smrtelné, neřekl. „Jedovatá je, jak moc, těžko říct. Nedohledal jsem sice žádné uštknutí od tohoto druhu, ale je jedovatá. I když tak toxická jako třeba kobra není,“ uvedl.

Dívku při procházce v Jeseníkách uštkla zmije

Krimi

Jsou mu asi čtyři roky

Had se podle Fugleviče dostal do krabice při sklizni nebo balení vína. „Jestli do té krabice vlezl sám, nebo jej při sklizni, pokud sklízí strojově, vzali i s hrozny, nevíme,“ podotkl.

Chovatel hadů uvedl, že zatím ještě neurčil, jakého pohlaví nalezený had je. „Má asi 40 centimetrů, maximální délka u těchto hadů je okolo 60 centimetrů. Konzultoval jsem to s chovatelem tohoto poddruhu a je to asi čtyřleté zvíře,“ dodal Fuglevič.

Muže v Budějovicích vyděsil oranžový had. Nad ránem se mu plazil po pokoji

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám