Hlavní obsah

Proč stojí revitalizace Malostranského náměstí? Není v rozpočtu

Deset let uplynulo od chvíle, kdy v soutěži na revitalizaci Malostranského náměstí zvítězil projekt ateliéru architekta Václava Hájka. Od té doby různá vedení města jen slibují, že se asi o stomilionovou investici postarají, zatím se však nic neděje.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Malostranské náměstí bez aut

Článek

Magistrát občas čelí otázkám, proč tomu tak je. Na dotaz podle informačního zákona nyní odpověděl Rudolf Kramář, který vede odbor právní podpory. Konstatoval, že minulé vedení města v listopadu 2022 zrušilo výběr zhotovitele. „V roce 2023 ani 2024 již stavba nebyla zařazena do rozpočtu hl. m. Prahy,“ stojí v Kramářově odpovědi.

Podle architekta Hájka je přitom vše připraveno. „Dokumentace na stavbu Revitalizace Malostranského náměstí je hotová a společné povolení je platné,“ sdělil Novinkám architekt.

Rozhodnutí radních z roku 2022 o zrušení výběru dodavatele, jímž měla být společnost Gardeline, se opíralo především o délku prací. Město původně předpokládalo, že revitalizace zabere jeden rok, ukázalo se však, že kvůli archeologickým pracím jsou nutné roky dva.

Archeologové se těší

„Tento rozdíl je dán nutností realizovat rozsáhlý záchranný archeologický výzkum, na nejvyšší odborné úrovni odpovídající významu místa, s kterým v rámci projektové dokumentace nebylo uvažováno odpovídajícím způsobem,“ stálo ve zdůvodnění.

Investice do garáží ve Štěpánské se Praze 1 vrátí za 600 let

Domácí

Části Malostranského náměstí, do nichž nezasahovaly pozdější stavby, představují jeden z nejcennějších archeologických terénů, v nichž lze podle Národního památkového ústavu očekávat nálezy až ze 7. či 8. století. Jde především o plochu samotného náměstí, horní i dolní, tedy západní i východní část.

„Pod středověkými dlážděními je dochován sled komplikovaných sídlištních situací od 7.–8. století až po vrcholný středověk 13. století, v jižní a západní části náměstí probíhá pás fortifikačních systémů 9. a 10. století. V rámci svahovin se vyskytují pravěké nálezy. Jde o poslední zachovanou plochu, neboť okolní zástavba nejbohatších malostranských domů a paláců zanechala ze starších situací jen nepatrná torza,“ upozornil památkový ústav.

Dokud se s penězi na revitalizaci nebude počítat v rozpočtu města a nebude vypsána nová soutěž, kopat se nebude.

Radecký prý nepřekáží

Důvodem průtahů, které se zdají být nekonečné, nemůže být podle architekta Hájka spor o pomník maršálu Radeckému. Pomník odstraněný v roce 1918 původně na náměstí být neměl, trvá ovšem snaha o jeho návrat, byť na jiné místo než původní. Na tramvajové refýži být nemůže, měl by stát v ploše nedávného parkoviště. Jasné také je, že nepůjde o originál. Podle primátorova náměstka Jiřího Pospíšila (TOP 09) by se mohlo jednat o odlitek.

Foto: Václav Hájek, Novinky

Vizualizace obnoveného náměstí s pomníkem maršála Radeckého před Profesním domem

Pospíšil na nedávném semináři řekl, že o projektu Radeckého a o nákladech musí rozhodnout vedení města. To se dosud nestalo. Podle Hájka lze náměstí revitalizovat bez ohledu na Radeckého. „Návrh na obnovu pomníku je koncipován tak, aby jej bylo možné vybudovat jak před samotnou realizací náměstí, tak i v rámci ní, nebo dokonce až po ní,“ konstatoval architekt.

Nelze vyloučit, že revitalizaci Malostranského náměstí vedení města vrátí do rozpočtu pro rok 2025. Loni totiž Praha získala nebývalý výnos z daní, který se bude snažit investovat.

Zloděj v Praze si nacpal kapsy. Zaměstnance obchodu pak při útěku poslal pravým hákem k zemi

Krimi
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám