Hlavní obsah

Problém brněnského biskupského developera: Soud mu hodil vidle do stamilionové stavby

Brno

Světské starosti dolehly i na Biskupství brněnské. Musí řešit trable se stamilionovou investicí do stavby Kolejního domu sv. Augustina v centru Brna. Stavbu totiž zastavil soud, když vyhověl žalobě několika místních obyvatel. Akce tak přišla o stavební povolení.

Na stavbě se proinvestovaly už desítky milionů korunVideo: Petr Kozelka, Novinky

Článek

V proluce na Jaselské ulici v těsné blízkosti hned několika fakult Masarykovy univerzity už měsíce pilně pracují stavaři, momentálně na základech v 85 metrů široké a téměř osm metrů hluboké stavební jámě. Jenže stavba budovy, která je plánována jako studentská kolej a za jejíž výstavbou stojí přímo Biskupství brněnské, je trnem v oku části místních.

Ti dosáhli vítězství, když brněnský krajský soud nedávno vyhověl jejich žalobě a zrušil stavební povolení kvůli chybě ve stanovisku památkářů. Stavební ruch ale na místě neustal, což odpůrce stavby dál popudilo. „Stavebník nyní nedisponuje pravomocným stavebním povolením a měl by práce na stavbě přerušit,“ měl jasno advokát odpůrců stavby Patrik Lukeš.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Na stavbě se proinvestovaly už desítky milionů korun.

„I laikovi je zřejmé, že nezabezpečení stavební jámy by ohrozilo jak statiku okolních budov, tak statiku velké části ulice Jaselská. Na základě statického posudku jsme upravili harmonogram prací tak, aby byly provedeny všechny práce nezbytné pro zajištění zdraví a bezpečnosti osob a majetku třetích stran,“ reagoval projektový manažer Tomáš Kouřil z firmy Urbanon. Ta stojí za stavbou a je přímo napojena na biskupství.

Foto: Urbanon

Takto má kolejní dům vypadat po dokončení.

Podle stavebníků byly na staveništi opakované kontroly stavebního úřadu, a stavební činnost se tak dotýká pouze nezbytného statické zajištění. Developer se navíc brání kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu a požádal i o přiznání odkladného účinku, tedy že by fakticky o stavební povolení nepřišel.

NSS: Žádný odklad nebude

Senát v čele s Petrou Weissovou ale takový postup odmítl a nevyslyšel stížnosti stavebníka, že „okamžité přerušení stavby vzhledem k současnému stupni rozestavěnosti není možné, neboť by vznikly nenapravitelné škody“. Soud neobměkčila ani argumentace, že na stavbě se už proinvestovaly desítky milionů korun a přerušení prací by mělo za následek další mnohamilionové náklady.

„Byť potenciální vznik újmy v podobě zvýšené ekonomické zátěže či ekonomických sankcí není vyloučen, přesto má soud za to, že převažuje zájem v souzené věci na dočasnou dobu upřednostnit ‚zakonzervování‘ stávajícího stavu stavby,“ stojí v rozhodnutí soudu, který Novinky získaly.

Vlivy pokračujících stavebních prací překračují meze, které lze na dalších osobách požadovat.
Nejvyšší správní soud

„V budoucnu by mohlo být takřka nemožné vrácení věci do stavu před tímto rozhodnutím, a pokud by k tomu mělo dojít a stavba by měla být odstraněna pro nezákonnost stavebního povolení, fakticky by to v případě pokračující výstavby znamenalo vynaložení dalších značných finančních prostředků,“ vysvětlili soudci.

Stavebník ve své stížnosti tvrdil, že je potřeba dům dostavět aspoň do úrovně prvního patra. „Vlivy pokračujících stavebních prací, a to do fáze prvního nadzemního podlaží, jak požaduje stěžovatelka, překračují meze, které lze na jiných dalších osobách požadovat, aby strpěly, jsou-li zde pochybnosti o zákonnosti podkladu, na jehož základě se stavba realizuje,“ neměl slitování soud.

Než bude rozhodnuto o stavebním povolení, což může trvat i několik týdnů, mělo by se na stavbě pracovat jen na nezbytném statickém zabezpečení.

Ďáblice opět bojují o své středisko Včela, developer ho chce zbourat

Domácí

Výběr článků

Načítám