Hlavní obsah

Pro stíhaného exprimátora lustroval podezřelá auta. Přesto dál zůstává šéfem chomutovských strážníků

Stíhaný ředitel městské policie v Chomutově Tomáš Douda, který figuruje v případu machinace s výběrovými řízeními, bude zatím dál šéfovat místním strážníkům. Chomutovští zastupitelé, kteří se jeho případem v úterý zabývali na mimořádném jednání, o jeho odvolání nerozhodli.

Foto: Michael Polák, Novinky

Šéf chomutovské městské policie Tomáš Douda při vystoupení před chomutovskými zastupiteli

Článek

Zastupitelé vytvořili patovou situaci. Nejprve nepřijali usnesení, kterým by Doudu v čele městské policie potvrdili, a vzápětí nepřijali ani usnesení, podle kterého by pověřili řízením strážníků jiného městského policistu. Pro tuto variantu, tedy pro Doudovo odvolání, přitom chyběl jediný hlas.

Primátora Chomutova Hrabáče za ANO odvolali z funkce

Domácí

„Pravděpodobně se situací u městské policie budeme muset zabývat i na dalším jednání,“ konstatoval v reakci na patovou situaci Milan Märc (Nový sever), náměstek chomutovského primátora.

Šéfa strážníků Doudu obvinila letos na začátku srpna policie spolu s dalšími v chomutovské kauze kolem bývalého primátora Marka Hrabáče (zvolen na kandidátce ANO).

Doudu viní ze zneužití pravomoci úřední osoby. Pro Hrabáče totiž lustroval SPZ značky aut, o nichž se další z obviněných, jirkovský podnikatel Ladislav Šmucr, domníval, že ho sledují.

ANO v Karlových Varech ruší koalici se Spolu. Kvůli obviněnému Bursíkovi

Domácí

Šmucr, jehož policisté podezřívají, že celou trestnou činnost organizoval, si sledování všiml v lednu 2023 a obrátil se s tím na Hrabáče. Ten obratem zaúkoloval Doudu, aby registrační značky prověřil, a vymyslel si legendu, proč se o registrační značky zajímá.

Douda v úterý před hlasováním zastupitelů řekl, že se jednalo pouze o tři případy lustrování. „Rozhodně jsem nepoškodil město ani nikoho z vás a neměl jsem z toho žádný prospěch,“ řekl jednapadesátiletý šéf městské policie. Také uvedl, že s organizovanou skupinou kolem Hrabáče a Šmucra nemá nic společného a distancuje se od ní. „Mě se v celém spisu týkají tři odstavce. A věřím, že nakonec přesvědčím policii o své nevině,“ dodal Douda, který dělá šéfa chomutovským strážníkům už od roku 2015.

Zastupitelům Douda také řekl, že proti svému obvinění podal stížnost, o níž se zatím nerozhodlo, a že pokud by jeho případ došel až k soudu, bude usilovat o to, aby se projednával odděleně.

Obvinění z Chomutova zatím zůstávají ve funkcích. Náměstek popsal, čeho se měli dopustit

Krimi

Související články

Výběr článků

Načítám