Hlavní obsah

Pro Piráty před volbami devastační, říkají politologové o startu stavebního řízení

Úspěšný start digitalizace stavebního řízení by potvrdil kompetentnost Pirátů a jejich ministra Ivana Bartoše a dobře by se vyjímal v nadcházející kampani před volbami do krajů a senátu 20. a 21. září. Místo toho ale sílí kritika a ta může mít pro stranu podle politologů dlouhodobé devastační následky.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Článek

„IT je jejich odbornost. Pokud se ukáže, že je to stejný šlendrián jako u kohokoliv jiného, nebo na úrovni lidovců, poškodí je to,“ tvrdí pro Novinky Petr Jüptner z Institutu politologických studií Univerzity Karlovy.

Právě spuštění digitalizace stavebního řízení totiž mělo ukázat, že nejen lidovci, ale hlavně Piráti jsou těmi, kdo točí kormidlem k modernizaci a zjednodušení státní správy v on-line prostoru. V současnosti je ale na tomto poli vidět hlavně předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, který překlápí do on-line světa agendu svého ministerstva práce a sociálních věcí.

Jüptner ale nepředpokládá, že by se aktuální prázdninová kauza s nepovedeným startem stala klíčovým tématem krajských voleb, i když zasahuje zejména regiony.

Hypotéza ředitele výzkumné agentury Median Přemysla Čecha je k Pirátům daleko přísnější. Podle něj je třeba brát vážně názor, že jsou politicky pohřbení, a i kdyby digitalizace stavebního řízení byla na jedničku, jejich sestupnou dráhu nezmění.

Pojďme do stávky, volá část stavebních úřadů. Další zvažují návrat ke starému systému

Ekonomika

„V jednu chvíli zosobňovali možnost změny a pod dojmem svých dětí je volili i rodiče,“ řekl pro Novinky. To je prý ale nyní pryč a rozpor mezi volebními výsledky v eurovolbách v červnu (6,2 procenta) a výsledky agentur veřejného mínění (Median v květnu 10 procent) se podle Čecha dá vysvětlit tak, že nadšení voličů pro Piráty mizí ve chvíli, kdy jdou s lístkem k volební urně.

Můžou zazářit. Jejich voliči nikam nezmizeli.
Petr Jüptner z Institutu politologických studií Univerzity Karlovy.

Jüptner vidí potíže Pirátů před zářijovým kláním jinde – v podstatě jejich politické DNA, která se neslučuje s tím, kde se dá v tomto typu voleb sehnat dostatek voličské podpory.

Díky zákazu kumulace funkcí se na krajské kandidátky Pirátů nedostávají lidé známí například z radnic, kterých mají navíc obecně málo. Díky vládnímu angažmá zas chybí étos opoziční strany, která by na krajské úrovni odehrála souboj se špatnou centrální politikou.

Jüptner nicméně zdůrazňuje, že to, co platí v krajských volbách, nelze automaticky projektovat do sněmovních v roce 2025: „Můžou zazářit. Jejich voliči nikam nezmizeli.“

Spolustraníci stojí za Bartošem

Ve chvíli, kdy šéf Pirátů Ivan Bartoš schytává kritiku za digitalizaci stavebního řízení od opozice i uživatelů nových systémů, pirátští politici a političky se sešikovali a brání ho.

„Konečně se posunuje digitalizace státu,“ říká místopředsedkyně Pirátů a Bartošova konkurentka ze souboje o stranického lídra Markéta Gregorová. „Jdeme proti obrovské lobby a jsou velké tlaky, aby se to nepodařilo,“ tvrdí lídryně pirátů v Moravskoslezském kraji Zuzana Klusová, kterou špatný výsledek v eurovolbách vrhl naplno do krajské kampaně.

A podle plzeňského pirátského hejtmana Rudolfa Špotáka, který ještě nedávno kritizoval Bartoše jako špatného lídra, se digitalizace stavebního řízení nakonec stane výhrou. „Je to věc, co nám v závěru kampaně pomůže,“ dodal.

Kdo zatím stojí stranou a dění kolem stavebního řízení nijak nekomentuje, jsou koaliční partneři. Současné mlčení by mohlo brzy skončit. „Při náběhu nového systému je vždy třeba chvíli vyčkat s razantní kritikou. Jezdíme po republice a sbíráme zkušenosti starostů i stavebníků,“ řekl předseda poslaneckého klubu ODS a jeden z nejvlivnějších zákonodárců Marek Benda.

Bartoš: Digitalizace stavebnictví posune Česko o míle daleko. Chyby už dodavatel opravuje

Ekonomika

Související články

Výběr článků

Načítám