Hlavní obsah

Pro léky na předpis pořád jen do lékárny. Online objednávání Fialova vláda neprosadí

Ani tato vláda objednávání léků na předpis přes internet s doručením domů nepovolí. Do konce volebního období to nestihne. Pacienti dál nebudou mít jinou možnost, než si recept vyzvedávat jen v lékárně. Ministerstvo zdravotnictví slíbilo v brzké době předložit náčrt toho, jak by mohl zásilkový výdej fungovat a nikdo nebyl ohrožen. Některé léky by například kurýři dodávat nemohli.

Foto: Envato

Léky na předpis je možné aktuálně vyzvedávat jen osobně v lékárně při předložení eReceptu nebo papírového receptu.

Článek

„Máme před sebou hodně návrhů, které potřebujeme posunout. Bohužel do konce volebního období je ta pravděpodobnost (že by došlo k projednání) velmi malá,“ řekl místopředseda sněmovního zdravotního výboru Tom Philipp (KDU-ČSL), který zavedení zásilkového výdeje u léků na předpis prosazuje.

Z ministerstva jasné „ne“ nezaznívá, zdrženlivost ale ano. K neformálním konzultacím chtějí lékárníkům, pacientům, distributorům a dalším aktérům rozeslat „první výkop“ možných změn.

Zásadní podle Daniely Rrahmaniové, ředitelky odboru léčiv a zdravotnických prostředků, bude zachování kontaktu pacienta s lékárníkem. „Co by určitě mělo být v rámci zásilkového výdeje využito, je povinné nahlížení do lékového záznamu pacienta,“ uvedla v diskusi.

Anketa

Zavedli byste možnost objednání léků na předpis online bez nutnosti chodit do lékárny?
Ano
60,2 %
Ne
39,8 %
Celkem hlasovalo 191 čtenářů.

Omezit by se měl i počet výdejů na jednoho lékárníka nebo výčet léků, které lze objednat. Netýkalo by se to například těch s obsahem návykových látek.

Zatím nejde ani o oficiální návrh novely zákona, který by musel k připomínkám, a dojít na něj vůbec nemusí.

Rozmrzelí jsou z toho zástupci pacientů, kteří o změnu usilují víc než deset let. Přes 70 procent lidí v nedávném průzkumu Národní asociace pacientských organizací uvedlo, že by možnost objednat si léky před internet s doručením domů využilo. Asociace tvrdí, že by to pomohlo řešit i dostupnost léků, které mají výpadek a jsou špatně k sehnání.

Řešení častých výpadků? Zásilkový výdej léků na předpis chtějí i senioři

Domácí

Přes 1300 odhalených chyb

Ministerstvo ale asociaci vyčítá, že respondenty neupozornila na možná rizika, která by to přineslo - tedy krach malých vesnických lékáren, které by přišly o odbyt.

„My neříkáme ne zásilkovému výdeji, ale musí tomu předcházet zavedení bezpečnostních prvků. Nemůžeme si teď dovolit rozhodit síť kamenných lékáren,“ upozornil viceprezident České lékárnické komory Martin Kopecký.

„Určitě si nemyslíme, že by tento způsob znamenal konec kamenných lékáren a všichni se přesunuli na internet. Ani zkušenosti z jiných států tomu neodpovídají, že by v některém státě došlo k radikálnímu zlomu,“ oponovala Romana Skácelová z antimonopolního úřadu, který loni zavedení zásilkového výdeje u těchto léčiv doporučil.

Lékárníci zdůrazňují, že při osobním kontaktu často odhalí chyby lékaře, který si nevšiml interakce léků, duplicit nebo nežádoucích účinků, které by mohl daný lék způsobit.

„Od března 2023 jsem zaznamenal 1347 záchytů chyb. Buď já s pacientem dohromady, nebo s člověkem, který mu léky vyzvedává. Je to celkem 2,2 procenta z celkového počtu receptů u nás v lékárně,“ popsal situaci lékárník Filip Škarda, který pracuje v obci s 1200 obyvateli.

O zavedení zásilkového výdeje se snažil i exministr Adam Vojtěch. Návrh dostal v roce 2021 do Sněmovny, kde nakonec předloha skončila.

Česku mohou zase chybět antibiotika. Kvůli Německu

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám