Hlavní obsah

Příval vody na soutoku Labe a Vltavy se daří držet na uzdě

Střední Čechy

Mělnicko by mohlo mít brzy za sebou kritické okamžiky. Soutok Labe s Vltavou se dostává na nejvyšší hodnoty. Od rána stoupla hladina z necelých šesti metrů o několik dalších centimetrů. Podle predikcí vodohospodářů by měl tok kulminovat během dopoledne na úrovni 6,1 metru.

Hladina Labe a Vltavy na soutoku u Mělníka se v úterý ráno a dopoledne dostává k předpokládanému maximu Video: Radek Plavecký, Novinky

Článek

„Zdá se, že kulminaci se podaří zvládnout, voda nezaplavila žádné domy, daří se ji držet za vystavěnými hrázemi,“ potvrdil na místě mluvčí města Jan Denemark Nováček.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Voda se valí pod Mělníkem po soutoku Labe a Vltavy. Hladina řeky Labe překročila v úterý dopoledne 6 metrů.

Labe se po soutoku s Vltavou a Vraňansko-hořínským kanálem u Mělníka drželo v korytě, ale těsně nad soutokem bylo vidět rozlitou vodu na místních lukách, zaplavená je silnice v obci Kly a v Dolních Beřkovicích muselo být několik domů odpojeno od kanalizace. Z jedné ubytovny v okrajové mělnické části bylo preventivně evakuováno několik dělníků, ale jinak se obyvatel města velká voda moc nedotkla.

Hráze podél řeky pod Mělníkem jsou po neblahých zkušenostech z roku 2002, kdy se tady potkaly dvě záplavové vlny z obou řek, zkonstruované na desetimetrovou vodu. To teď poskytuje velkou rezervu, takže místní v klidu chodí pozorovat soutok z vyhlídky u mělnického zámku. „Tohle je nic oproti roku 2002. Voda teče korytem, sice je jí hodně, ale nezaplavuje baráky jako tenkrát, to bylo strašné. Teď to mají mnohem horší na Ostravsku a v Jeseníkách než my tady,“ mínil František Černý, který s několika dalšími lidmi sledoval proud slévajících se řek.

Nejvyšší stavy se sunou k severu

Vysoký stav vody tady ještě nějaký čas potrvá, jak budou dotékat řeky z horních toků. Zejména na horním toku Vltavy a jejích přítocích na jihu Čech stále platí třetí stupeň povodňové aktivity. I tak by se měla podle prognóz kulminace toků přesunovat postupně ze středních Čech dál na sever k Ústí nad Labem a Děčínu.

Sbírky na pomoc při povodních

Lidé také mohou přispět prostřednictvím českých potravinových bank.

Jak uplatnit pojistku v případě povodně? Klíčová je fotodokumentace

Finance

Výběr článků

Načítám