Hlavní obsah

Příspěvek na péči i pro Čechy pobírající slovenský důchod, navrhuje ministerstvo

Od příštího roku by mohli příspěvek na péči získat i lidé žijící v Česku, kteří pobírají slovenský důchod. Navrhuje to ministerstvo práce a sociálních věcí v novele o sociálních službách. Změna by pomohla přibližně pěti stům lidem. Slovensko jim podporu na opatrování do ciziny neposílá a Česko dávku vyplácet nemůže.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v rozhovoru pro Právo a Novinky

Článek

„Tito lidé nemají možnost objednat si jakoukoliv sociální službu a mnohdy jde o velmi závažné situace,“ uvedla Národní rada osob se zdravotním postižením. Pomohlo by to podle ní českým občanům, kteří se vrátili ze Slovenska a pobírají slovenskou penzi.

Příspěvek nezíská každý automaticky. Opatření má pomoci v individuálních případech. Žádosti bude posuzovat územní sociální správa, která bude moci rozhodnout o tzv. odstranění tvrdosti zákona a dávku jim přizná.

„Každá žádost o příspěvek na péči u osoby, na kterou se vztahují přímo použitelné předpisy EU, je vždy - a nadále bude - postoupena příslušnému státu. Až v případě, že bude zcela zřejmé, že žádná obdobná dávka nebude tímto státem refundována, bude moci být požádáno o odstranění tvrdosti,“ píše v podkladech k novele ministerstvo.

PŘEHLEDNĚ: Co všechno od července zdražilo

Finance

Od roku 2015 do konce roku 2020 postoupila česká strana Slovensku 329 žádostí o dávky na dlouhodobou péči, uvádí rada. „U tvrdosti se bude dále posuzovat celková situace žadatele, nebude se tedy tvrdost odpouštět všem žadatelům,“ uvedl dále resort.

Lidem, kteří budou mít bydliště v Česku, nebudou pobírat podobnou podporu z jiné země a o český příspěvek na péči písemně požádají, by úřad mohl peníze od státu přiznat.

Příspěvek na péči se vyplácí handicapovaným a seniorům ve čtyřech stupních od 880 korun do 27 tisíc korun měsíčně podle závislosti na pomoci, využít se dá na domácí, terénní i ústavní péči.

Slovenská republika do ciziny dávky na opatrování neposílá. O změnu českého zákona usiluje dlouhodobě. Novela zatím čeká na projednání vládou.

Handicapovaní dostanou více peněz, schválil Senát

Domácí

Výběr článků

Načítám