Hlavní obsah

Přísaha posílá do Superdebaty ČT Jaromíra Soukupa

Hnutí Přísaha Roberta Šlachty posílá do volební Superdebaty v České televizi někdejšího majitele Televize Barrandov Jaromíra Soukupa. Novinkám to potvrdil Šlachta.

Foto: Michaela Feuereislová, Novinky

Jaromír Soukup

Článek

Důvodem jsou podmínky, které Česká televize po účastnících se stranách požaduje. Nemůžou to totiž být lidé, kteří v krajských a senátních volbách kandidují.

V případě Přísahy to je celé vedení strany a kandidátkou v krajských volbách je i jejich europoslankyně Nikola Bartůšek. Sám Šlachta kandiduje do Senátu na Břeclavsku.

„Nebyl jsem schopný nikoho poslat. Naše hnutí má zhruba 300 lidí a většina z nich nyní kandiduje. Do krajských voleb posíláme 500 lidí,“ komentoval výběr Šlachta.

Paradox předvolebních debat: Na ČT jsou zvány i strany, které nesehnaly ani dost vlastních kandidátů

Krajské volby

„Abych upozornil na absurdnost těch pravidel, tak jsem se rozhodl, že za Přísahu budu nominovat Jaromíra Soukupa. On souhlasil,“ dodal.

Se Soukupem se prý zná z dob, kdy chodil do jeho pořadů. „Budeme mít přípravu a bude tam hájit náš program,“ uvedl.

Jaromír Soukup v současnosti není členem strany. „To je předčasné,“ odvětil Soukup na dotaz, zda hodlá do Přísahy vstoupit. V současnosti je prý sympatizantem a Šlachtovým kamarádem.

Podle Šlachty jde zatím o jednorázovou akci. Podle toho, jak si Soukup v debatě povede, nastaví další spolupráci.

Přísaha se díky systému rozřazování diskutujících dostala do 9 krajských debat České televize, a tedy získala možnost promluvit v Superdebatě. Ta je koncipovaná jako diskuze deseti lídrů stran. Ti, kteří kandidují, musí za sebe poslat náhradníka.

Do potíží se tak dostaly menší a neparlamentní strany. Stejně jako Šlachta se například nemůže debaty účastnit lídr socialistů Michal Šmarda. Ten totiž kandiduje z devátého místa do zastupitelstva na Vysočině.

Debata se odehraje poslední večer před otevřením volebních místností.

Jaromír Soukup postupně zmizel z vedení TV Barrandov i z její obrazovky. Zadluženou společnost převzal podnikatel Jan Čermák.

Připravit volby bude problém, nelíbí se starostům Opavy a Krnova. Další to tak dramaticky nevidí

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám