Hlavní obsah

Přípravy v Troubkách, kde voda v minulosti zabíjela: Val by nás měl chránit, ale jinak moc klidní nejsme

Troubky

Na případné přívaly vody se od středy chystají i v Troubkách na Přerovsku, které se v roce 1997 staly symbolem tehdejších záplav. Vodní živel tu poničil zhruba 150 domů, devět lidí zemřelo. Lidé se tu mají při každých větších deštích pořád na pozoru. Zejména pamětníci.

Na velkou vodu se chystají i v TroubkáchVideo: Miloslav Hradil, Novinky

Článek

„To víte, že když se lidé z médií dozvídají, že by mohly přijít záplavy obdobné těm před sedmadvaceti lety, na klidu to nikomu nepřidá. Lidem se vracejí vzpomínky, v mysli jim probíhají situace, které tehdy zažívali. Panika tu však není a nemyslím si také, že by ta zkáza mohla být tentokrát tak velká,“ sdělil Novinkám v pátek troubecký starosta Martin Frgal (Troubky 2022).

Povodeň zažily Troubky i na jaře 2010. Poté tu byla vybudována dočasná protipovodňová ochrana v podobě zemního sypaného valu v lokalitě Na Závalí.

„Měl by nás ochránit před dvaceti- až padesátiletou vodou. Trochu nás to uklidňuje, ale jinak moc klidní teda nejsme. Při povodních jsme to ještě nevyzkoušeli,“ konstatoval starosta.

Část Pardubic se chystá na evakuaci, stav ohrožení platí na 17 tocích

Počasí
Foto: Miloslav Hradil, Novinky

Velký zájem byl v pátek v Troubkách o pytle s pískem k zabezpečení vchodových dveří a sklepních oken.

V hrázi je podle něj jedno slabé místo, které chce dvoutisícová obec, ještě než se k ní dostanou očekávané přívaly vody, spravit spolu s Povodím Moravy. Kdyby byla povodeň horší, byl by to pro vesnici problém. „Doufáme, že ty nejhorší scénáře se nenaplní,“ podotkl Frgal.

V obci se však nechtějí spoléhat na náhodu. Chystají pytle s pískem. „Ty pochopitelně použijeme pro zajištění našich krizových míst a samozřejmě pro občany,“ zdůraznil starosta. Živo bylo v pátek v troubeckém objektu prádelny, kde si lidé mohli vyzvedávat pytle s pískem k zabezpečení vchodových dveří a sklepních oken.

Na okraji obce u Malé Bečvy před fotbalovým hřištěm bylo také instalováno zhruba 60 velkokapacitních big bagů, které mají sloužit jednak jako bariéra a také jako případná rezerva štěrku pro další pytlování.

Na mnoha místech prší už 30 hodin v kuse. A bude hůř

Počasí
Foto: Miloslav Hradil, Novinky

Na okraji Troubek u Malé Bečvy před fotbalovým hřištěm bylo instalováno zhruba 60 velkokapacitních big bagů.

Lidé v Troubkách nebyli v pátek příliš sdílní. Za deště zůstávali doma a ven vyráželi jen za tím nejnutnějším. „To víte, že máme obavy, ale ty novináři svými dotazy nerozptýlí. Nezlobte se, ale opravdu nemám čas,“ reagovala na dotaz žena, která byla nakoupit v místní prodejně. Ani představit se nechtěla.

Nervozita, která v Troubkách panuje, souvisí i s tím, že obec zatím nemá trvalou protipovodňovou ochranu. Tou má být v budoucnu obří, šestimetrová hráz, která povede ve volném terénu kolem celé obce.

„Kruhové ohrázování je momentálně ve fázi zpracovávání dokumentace pro územní řízení a stavební povolení,“ připomněl Frgal s tím, že až poté, co bude stát, by mohli být lidé v Troubkách klidnější.

Hasiči zavřeli protipovodňová vrata v Praze na Čertovce

Domácí

Výběr článků

Načítám