Hlavní obsah

Připravit volby bude problém, nelíbí se starostům Opavy a Krnova. Další to tak dramaticky nevidí

Odložte volby do vedení krajů a do Senátu, vyzvali vládu starostové Opavy a Krnova, Tomáš Navrátil (ANO) a Tomáš Hradil (Krnovští patrioti). Otevřít volební místnosti bude podle nich v jejich městech problém. Vláda však termín chce dodržet. K odložení voleb by totiž parlament musel přijmout speciální zákon. To se nedá stihnout, shodují se ústavní právníci.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Letecký pohled na zaplavené centrum Krnova

Článek

„Vůbec si nedokážeme představit, že by se v Krnově tento týden konaly volby. Měli jsme osmdesát procent území pod vodou, teď máme plné ruce práce s tím, abychom dali město do pořádku, organizovat volby v této situaci mi přijde šílené,“ řekl Novinkám Hradil.

Připomněl, že ke konání voleb potřebuje úřad mnoho svých zaměstnanců a účast bude problematická i pro členy volební komise. „Velká část z nich má zatopené domy a místo toho, aby řešili problémy ve svých domovech, úklid města, zabezpečení vody, budou organizovat volby? To mi přijde ujeté,“ zkritizoval krnovský starosta.

Posunutí voleb v Česku zákony vylučují

Krajské volby

Příprava voleb bude náročná i podle opavského primátora. „Některé volební místnosti nebudeme moci otevřít, bude problém i roznést volební lístky a sehnat zaměstnance, kteří by tuto službu zajistili,“ poznamenal.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Z brífinku krizového štábu města Opavy. Primátor Tomáš Navrátil druhý zleva

Připomněl, že i pracovníci úřadů mají nárok na volno za pracovní nasazení během povodňového víkendu.

Hlasování by se mohlo opakovat

Posunutí voleb však není podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) proveditelné. Muselo by být přijato speciálním zákonem, který schválí obě komory parlamentu, podepíše prezident a vyjde ve Sbírce zákonů. To se však i podle ústavních právníků Marie Zámečníkové a Ondreje Preusse nedá stihnout.

S konáním voleb tak budou pomáhat hasiči a tam, kde nebude možné volební místnosti otevřít, budou chodit s urnami.

„Není vyloučené, že někdo výsledky voleb zpochybní. Návrh ke krajskému soudu podat může. Pak je otázka, jak se posoudí, zda situace mohla ovlivnit výsledek voleb,“ poznamenala Zámečníková.

Preuss poznamenal, že v krajním případě by bylo možné opakovat hlasování. „Chápu obavy. Může se posuzovat, jaký vliv měla situace na výsledky. V Olomouckém či Moravskoslezském kraji to může být hraniční, zejména pokud by volby dopadly těsně. Pak by někdo mohl se svou argumentací uspět a hlasování by se mohlo opakovat,“ poznamenal Preuss.

Situací se v pondělí večer bude zabývat i vláda. Vnitro už připravuje metodiku, jak mají záplavami zasažené regiony při volbách postupovat.

Jiná zatopená města jsou připravena

Celá řada zatopených měst, která ovšem nebyla tak výrazně zasažena, se voleb neobává. Připraven je na ně dle slov tajemnice Radky Metelkové i Špindlerův Mlýn. Starostka Kácova Soňa Křenová s nimi také počítá.

„Máme tady jen jeden okrsek a volební místnost je na úřadu na náměstí. Tam je to v pořádku a volby by to nemělo ovlivnit,“ uvedla.

Obdobné je to i v Mělníku, kde kulminaci teprve očekávají a nejvyšší úrovně by voda měla dosáhnout v průběhu úterý. „Žádná volební místnost není u vody, takže by všechno mělo proběhnout bez omezení. Stěhuje se jen jedna místnost, ale to je kvůli vinobraní, se kterým také o víkendu počítáme,“ ujistil mluvčí Mělníka Jan Denemark Nováček.

V řádném termínu by nechal proběhnout volby i starosta Chrudimi František Pilný (ANO). „Již jsem dostal několik dotazů na volby od obcí, které byly zaplaveny. Osobně si myslím, že by se konat měly. Už proto, že na našem území nebyla vyplavena žádná budova úřadu, kde se má volit,“ poznamenal.

Krajské a senátní volby se konají v pátek a sobotu 20. a 21. září. V pátek lidé chodí k urnám od 14 do 22 hodin, v sobotu od 8 do 14 hodin. Druhé kolo senátních voleb se bude konat 27. a 28. září.

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Související články

FOTO: Centrum Krnova se proměnilo v spoušť

Lidé v Krnově začali v pondělí likvidovat škody, které způsobila povodeň. Centrum se proměnilo ve spoušť. Město bylo z více než 80 procent zaplaveno vodou, jež...

Posunutí voleb v Česku zákony vylučují

Volby do vedení krajů a do Senátu i přes následky ničivých povodní proběhnou v řádném termínu, ujistil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) i ministr životního...

Výběr článků

Načítám