Hlavní obsah

Příprava opravy radnice v Praze spolykala desítky milionů, městská část se do ní ale nepustí

Praha

Za přípravu rekonstrukce radnice ve Vršovické ulici zaplatila Praha 10 už desítky milionů korun, přesto se do ní na základě výsledků odborné analýzy nepustí. Oprava by totiž spolykala téměř dvě miliardy korun. Svoje bývalé sídlo městská část, která se přestěhovala do pronájmu ve Vinohradské ulici, plánuje s největší pravděpodobností prodat.

Foto: Lucie Fialová, Novinky

Stará radnice ve Vršovické ulici už zeje prázdnotou.

Článek

Zpracovaný projekt renovace, o které se mluvilo řadu let, vyšel městskou část asi na 70 milionů korun. K dispozici je i stavební povolení.

„Když budeme budovu prodávat, nenecháme si práva na stavební povolení, protistrana si bude muset koupit nemovitosti včetně projektu, protože jinak bychom si tu částku museli odepsat,“ uvedl pro Novinky místostarosta Prahy 10 Tomáš Pek (TOP 09), který by s potenciálními kupci chtěl zahájit rozhovory přes léto.

Konkrétní odpověď na otázku budoucího využíti komplexu zatím nemá. „Vzhledem k tomu, že nové bydlení by mělo vzniknou i na druhé straně, dovedu si představit víc funkcí i s bydlením,“ reagoval.

Rekonstrukce Vlasty by spolykala miliardy, Praha 10 mění plány

Domácí

Opoziční Piráti a hnutí ANO záměr vedení Prahy 10 na prodej budovy kritizují. Piráti už dříve uvedli, že s ohledem na nedostatek míst ve školách v metropoli a fakt, že Praha 10 má na rekonstrukci budovy stavební povolení, se nabízí možnost využít rozsáhlý objekt ke vzdělávání.

Jenže podle Prahy 10 je přestavba na střední školu z technického hlediska nadmíru komplikovaná a nedává ekonomicky smysl. Starosta Martin Valovič (ODS) oslovil pražského radního pro školství Antonína Klecandu (STAN) s návrhem, aby se začaly prověřovat jiné varianty výstavby nové střední školy.

„S panem starostou jsem ve shodě, že nákladná rekonstrukce bývalé radnice na školu, která by stála skoro dvě miliardy, není tím správným řešením,“ poznamenal Klecanda, podle kterého je pro potřeby středního školství ve hře nákup budovy v Kodaňské ulici.

Co s Edenem?

Případný prodej bývalého sídla úřadu by mohl ovlivnit také osud léta zavřeného kulturního domu Eden, který stojí nedaleko. Pokud bude pro městskou část výhodnější prodat nemovitosti jako celek, tedy starou radnici a Eden, podle Peka tak obec učiní.

Byť v roce 2022 padlo rozhodnutí, že zchátralá budova mezi sídlištěm Vlasta a nákupním centrem Eden půjde k zemi a na základě výsledků architektonické soutěže ji nahradí nová s nájemními byty, obchodními prostorami, společenským sálem. I v tomto případě by nový majitel získal už hotovou studii.

„Budova je zvláštní, poplatná své době, to by musel být hodně velký fanda,“ reagoval Pek na otázku, je-li šance, že objekt zůstane stát.

Foto: Lucie Fialová, Novinky

Městská část léta řeší, co s Kulturním domem Eden.

Radnice nyní musí zhodnotit, jestli do budoucna zůstane v nájmu, nebo koupí nové sídlo. Za pronájem kancelářské budovy ve Vinohradské platí 2,9 milionu korun bez DPH měsíčně nájemné a další zhruba milion činí měsíční zálohy. Maximální doba nájmu činí sedm let.

„Podle zpracované analýzy přináší nájem jistou formu úspory, pořízení vlastní nemovitosti je o něco dražší, ale zase dodává jistotu. Dávám přednost tomu, být ve vlastním,“ uvedl Pek.

Minulá vedení Prahy 10 zvažovala několik variant, jak situaci úřadu ve Vršovicích řešit. V plánu byla výstavba kompletně nového sídla radnice na Hagiboru, přestěhování do budovy Nové strašnické školy a rekonstrukce, jejíž rozpočet v důsledku raketové inflace, zdražování cen energií a stavebních prací neustále narůstal.

V Praze zmizí další relikt socialismu. Některým návrh na přestavbu Prioru připomíná panelák

Domácí

Výběr článků

Načítám