Hlavní obsah

Připojištění za zdravotní péči u ledu. Vláda jej dosud nenavrhla

Stát začal u výdajů za zdravotní péči tahat za záchranou brzdu. Se stárnutím silných populačních ročníků se výrazně zvýší jejich potřeba péče a sníží se podíl těch, kteří budou do systému přispívat. Ekonomové radí vládě pustit do systému víc soukromých peněz a přímých plateb. Koalice to slibovala i v programovém prohlášení, postupně od toho ale ustupuje.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Nemocniční pokoj

Článek

„Máme tady řadu lidí, kteří chtějí dát do zdravotnictví své peníze, ale stát jim to neumožňuje. Nedává smysl bránit se penězům, které nijak nezhorší stávající systém, naopak ho mohou jen zlepšit,“ myslí si ekonom Petr Bartoň z DataRun.

Ekonom Dominik Stroukal upozorňuje, že podíl soukromých peněz je v českém zdravotnictví jeden z nejnižších v Evropské unii. Umožnit lidem si za péči legálně připlácet a lékařům nadstandardní služby nabízet sice podle něj systém nespasí, ale může to pomoci.

„Neobejdeme se bez toho, aby pracovalo více lidí nad 55 let, ale bez lepšího zdraví to často není možné. Soukromé peníze do zdravotnictví nedostaneme jinak, než že nad úroveň garantovanou ústavou umožníme veřejnosti se na nákladnější péči podílet,“ popsal Stroukal.

Páchali zločin nebo zavinili nehodu a zranili se. Péči budou mít dál hrazenou

Domácí

S tím souhlasí i Pavel Hroboň z Advance Healthcare Management Institute. Nemyslí si, že by to způsobilo zhoršení dostupnosti péče pro ty, kteří nemají tisíce či desetitisíce korun na to, aby si za lepší materiál či služby připláceli.

„Rozhodně teď nepotřebujeme rychlé změny, ale pokud se díváme na věci dlouhodobě, tak částečné a velmi promyšlené vpuštění peněz do systému dává smysl,“ řekl Novinkám.

Jako příklad uvedl inovace a zavádění novějších postupů, které by mohly naopak díky „otestování“ platícími pacienty rychleji zlevnit a stát se standardem i pro ostatní v rámci hrazených služeb.

„Soukromé peníze do systému přijdou, jediná otázka je, jakým způsobem. Naplní to potřebu některých poskytovatelů a některých pacientů, kteří si chtějí vybrat, a zároveň to bude pod kontrolou,“ míní.

Toho, že by se specialisté začali víc soustředit na platící, kterých by mohli brát méně, se neobává, jelikož by si i tak na sebe vydělali. Stát podle něj může efektivně platby u lékařů regulovat.

Z většiny je zdravotnictví v Česku závislé na penězích od státu, potažmo zdravotních pojišťoven. Jejich rezervy se ale s náporem na zajištění léčby většímu počtu pacientů snižují. Letos vydají podle odhadů zdravotní pojišťovny za péčí 510 miliard, ještě v roce 2010 to byla polovina.

Platby za státní pojištěnce se příští rok zvýší, rozhodla vláda

Domácí

Politicky těžko průchodné

„Ve zdravotnictví žijeme v těžkém socialismu. Nerozlišujeme mezi těmi, kdo se o své zdraví starají a nestarají, ale ani mezi dobrými a špatnými nemocnicemi,“ zkritizoval současný stav zdravotnictví i epidemiolog Petr Smejkal v pořadu Českého rozhlasu.

Pravicově orientovaná Fialova vláda od začátku mandátu mluví o tom, že lidem umožní připlácet si za péči a dobrovolně se na „nadstandardní“ služby doplňkově připojistit.

Slíbila to i v loni aktualizovaném programovém prohlášení. Do zákonů se to ale zatím plošně nepromítlo, podle informací Novinek se stranám dosud nepodařilo najít jednotu a nevypadá to, že by se to mělo v posledním roce vládnutí změnit.

Ačkoliv vládní politici nevylučují, že může někdo přijít s pozměňovacím návrhem, který by k projednávanému zákonu o veřejném zdravotním pojištění přilepil, šance, že by se uzákonila možnost doplňkového připojištění nebo doplácení rozdílů v ceně u částečně hrazených služeb, je mizivá.

Už loni se premiér Petr Fiala (ODS) nechal slyšet, že na zavedení vyšší spoluúčasti obyvatel není vhodná doba. „Jsem z politické strany, která se pokusila tuto situaci před mnoha lety změnit a těžce za to zaplatila. Nebudeme dělat stejnou chybu ve chvíli, kdy pro to není společenská podpora,“ uvedl.

V „krátké době“ se, jak tehdy řekl, nedá nic takového očekávat. Právě z ODS ale zní dlouhodobě největší tlak na úpravu. O legalizaci toho, že by lidé u lékaře za lepší čočky, endoprotézy nebo třeba sádru neplatili plnou cenu, ale jen částku, o kterou to stojí víc než základní varianta hrazená státem, usiluje například senátor Roman Kraus (ODS).

„Tuto oblast návrh novelizace (zákona o veřejném zdravotním pojištění) neobsahuje,“ sdělil mluvčí resortu zdravotnictví Ondřej Jakob.

Jediné, kde se to v „lehčí variantě“ zvažuje, je hrazení zubních plomb. Pokud bude pacient chtít kvalitnější bílou výplň, kterou pojišťovna nehradí, měl by mít možnost využít na to odměny za prevenci, které nasbíral u své pojišťovny. S tím novela počítá; pokud bude schválena.

Válek chce zavést nadstandard, ale i odměňovat zodpovědné

Domácí

Výběr článků

Načítám