Hlavní obsah

Případů spalniček přibylo, v Česku nejsou naočkovány desítky tisíc dětí

Desítky tisíc dětí nenechali v minulých letech jejich rodiče naočkovat proti spalničkám, ačkoliv je vakcína povinná. Vysoce nakažlivá a nebezpečná nemoc se začátkem roku šířila v jižních Čechách. Celorepublikově je situace zatím klidná, v okolních státech ale nikoliv a vývoj by se mohl zvrtnout i v Česku. Ministerstvo zdravotnictví radí rodičům, ať nechají děti naočkovat. Pojišťovny to uhradí, i když nesplní věkové kritérium.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto. Spalničky

Článek

Například z ročníku 2020 nebylo do dvou let naočkováno 14 000 dětí. Země tak nedosahuje potřebné proočkovanosti přes 95 procent, v roce 2020 byla jen 87 procent, uvedlo v pondělí ministerstvo zdravotnictví.

Od začátku roku se v Česku potvrdilo 28 případů, což je víc než za celý loňský rok, kdy byl hlášen jeden případ. Spalničky jsou vysoce infekční onemocnění. Jeden nakažený může přenést nákazu na další až patnáct osob, což se ukázalo v dubnu v Jihočeském kraji.

Po prodlouženém víkendu v berlínském aquaparku si neočkovaná 7letá dívka přivezla nákazu z Německu. Od ní se nakazilo dalších 13 lidí. Největší ohnisko nákazy je podle Státního zdravotního ústavu na Písecku.

„V okolních státech situace už tak klidná není, takže je zde zvýšené riziko importu spalniček do Česka a následné spuštění celé mašinérie v počtu nemocných,“ řekl pověřený hlavní hygienik Matyáš Fošum.

Jihočeským krajem se šíří spalničky. Nakažených přibývá hlavně mezi neočkovanými

Domácí

Poslední nemocný byl nahlášen před měsícem, z čehož vedoucí Národní referenční laboratoře pro zarděnky, spalničky, parotitidu a parvovirus B19 Radomila Limberková usuzuje, že se šíření uklidnilo.

Nemoc řádí v Rakousku, Rumunsku i Británii

Vysoké počty nakažených spalničkami letos hlásí řada evropských zemí. Přes tisíc případů hlásí Velká Británie, stovky případů eviduje Rakousko, vysoké tisíce hlásí Rumunsko, kde je situace nejhorší.

„Na podzim se může opět epidemická situace zhoršit,“ upozornil Fošum. Vliv může mít i cestování, nákazu si mohou přivézt lidé z dovolené. Ministerstvo se, jak uvedl, na rizikový scénář připravuje. Zajištěn je dostatek vakcín a lékaři byli edukováni.

Resort, pediatři i infektologové apelují na rodiče malých dětí, aby je nechali proti spalničkám naočkovat. Ačkoliv je to ze zákona povinné, část lidí to odmítá, čímž vystavují riziku vážných zdravotních komplikací své potomky, ale i ty, kteří se očkovat kvůli zdraví nemohou.

Vakcína pro děti zdarma

Ministerstvo se dohodlo se zdravotními pojišťovnami, že bude hrazeno očkování i u dětí, které nesplňují přísná věková kritéria pro podání vakcíny daná vyhláškou. Praktičtí lékaři by tak rodiče neměli s žádostí o očkování odmítnout, bez ohledu na věk.

„Pokud to rodiče nestihnout nebo si uvědomí, že chtějí nechat své dítě očkovat a přijdou na druhou dávku místo v pěti až v sedmi letech, tak je to hrazeno z veřejného zdravotního pojištění,“ ujistil Fošum. Lékaři i pojišťovny jsou podle resortu o výjimce informovaní.

Spalničky

Spalničky patří mezi nejzávažnější virová onemocnění především dětského věku. Není na ně lék. Nákaza se šíří vzduchem a nevyhýbá se ani dospělým.

Jejím zdrojem je nakažený člověk v počátečním stadiu nemoci, kdy ještě nedošlo k výsevu typické spalničkové vyrážky.

Klasický průběh spalniček připomíná v začátku nachlazení. Člověk má rýmu, kašel, zanícené oční spojivky a trpí světloplachostí. V ústech se objeví šedobělavé skvrny se zarudlými okraji a posléze se od uší a krku po dolní končetiny začne šířit červená vyrážka. Mohou nastat i další, vážné komplice, např. zápal plic či encefalitida.

V ČR bylo pravidelné očkování proti nákaze spalničkami zavedeno v roce 1969, nejdříve jednou dávkou a od roku 1975 dvěma dávkami vakcíny.

Po překonání spalniček je člověk vůči této nákaze celoživotně chráněn.

Nadále je ale doporučeno nechat děti naočkovat od 13. do 18. měsíců a poté znovu druhou dávkou mezi 5. a 6. rokem, jak ukládá vyhláška.

Místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hana Cabrnochová upozornila, že poslední roky proočkovanost u dětí klesá pod 90 procent. Očkování dohánějí někteří rodiče až při nástupu dětí do školky, kde je vakcinace podmínkou přijetí, což není ideální.

Nárůst případů se po zhruba pěti letech opakuje. Bezmála 600 případů bylo v Česku hlášeno v roce 2019.

WHO: Spalniček v Evropě loni raketově přibylo

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám