Hlavní obsah

Při kopání kanalizace v Kuřimi objevili lebku, mohla by být až z časů Velké Moravy

Kuřim

Lidskou lebku vykutala parta kopáčů v úterý při budování kanalizace v Brněnské ulici v Kuřimi na Brněnsku. Podle archeologů je stovky let stará a mohla by patřit i někomu, kdo byl pohřben již za časů Velké Moravy

Nález lebky v Brněnské ulici v Kuřimi (Brno-venkov). Na videu hovoří archeoložka Andrea MatějíčkováVideo: Drago Sukalovský

Článek

„Je to jen odhad. U kostry nebyl žádný předmět, který by nám dobu pohřbu upřesnil,“ řekla Novinkám Andrea Matějíčková z Úřadu archeologické památkové péče v Brně.

Na lebku narazili kopáči, když odstraňovali hlínu z okolí jedné z trubek při budování kanalizační přípojky k jednomu z rodinných domů.

Pokud byla oblast pohřebištěm, je možné, že narazí i na další kosti, popřípadě na nějaké historické předměty.

V Brně vznikne archeogenetické centrum, zkoumat bude kosti z vykopávek

Věda a školy
Foto: archiv Soňi Šmahelové

Lebka byla ukryta pod jednou z trubek.

„Z ostatků se hezky zachovala jen lebka. Ostatní části těla byly poškozeny před lety při výkopových pracích. Orientace uložených ostatků ve směru východ-západ umožňuje odhadnout stáří ostatků na desáté století. Mohou být ale také starší,“ uvedla archeoložka.

Objev je sice podle odborníků velmi zajímavý, ale zatím nestojí za to, aby se veškeré práce zastavily a začal detailní vědecký výzkum. Věk ostatků lze určit s využitím radiouhlíkové metody C14, nicméně to by bylo poměrně finančně nákladné. Nyní je tedy vše na partě kopáčů. Situace se změní, pokud narazí na další lidské kosti nebo předměty - případné obětiny.

Kuřim oslaví v roce 2026 již 800. výročí od první písemné zmínky o městě, lidé tu však žili už dávno předtím. „V Kuřimské kotlině máme stopy po prvním osídlení z mladší doby kamenné. Nedávno se u nás na Záhoří našly pozůstatky po keltské vesnici. Informace k našim nálezům najdou zájemci v expozici na našem zámku,“ řekl Novinkám kuřimský starosta Drago Sukalovský (STAN), který coby zapálený milovník historie lebku ukrytou pod trubkou natočil na video.

U Kutné Hory objevili neznámou zemědělskou osadu z mladší doby kamenné

Věda a školy
Foto: archiv Soni Šmahelové

Vše co se zachovalo z kostry z Kuřimi.

Foto: archiv Soni Šmahelové

Neví se, zda šlo o ženu či o muže. Jisté je, že daná osoba měla chrup plný kazů, takže velmi dobře věděla, co je to bolest zubů.

Výběr článků

Načítám