Hlavní obsah

Prezidentova manželka by měla brát téměř 100 tisíc měsíčně, navrhuje Jurečka

Manželka prezidenta republiky by měla od příštího roku dostávat ze státního rozpočtu na reprezentační výdaje náhrady ve výši 95 250 korun měsíčně. Stát by jí také měl započítávat dobu, kterou stráví její partner v úřadu do nároku na důchod.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Prezident Petr Pavel a Eva Pavlová

Článek

„První dáma je tím, kdo také reprezentuje Českou republiku a zákon z devadesátých let na to nereagoval. Dlouho se to řešilo přes nadace, přes sponzory, tak jsme se dohodli s Kanceláří prezidenta republiky, že by měla mít nějaké finanční prostředky na své aktivity,“ řekl České televizi ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle jeho návrhu novely zákona o platu představitelů státní moci by měli manželé a manželky, respektive registrovaní partneři či partnerky hlavy státu obdržet paušální náhradu výdajů spojených s výkonem veřejné činnosti ve výši 30 procent zvláštní víceúčelové paušální náhrady výdajů prezidenta republiky. Ta v současnosti činí 317 500 korun měsíčně.

Netýkalo by se to pouze Evy Pavlové, ale i partnerů a partnerek budoucích hlav státu. „Napravuje se tak neuspokojivý faktický stav, kdy manžel, respektive manželka prezidenta republiky fakticky plní řadu úkolů protokolárního rázu, vystupuje při veřejných příležitostech a vyvíjí vlastní veřejnou činnost, aniž je přitom zakotven nárok na odpovídající náhradu výdajů,“ odůvodnilo to v důvodové zprávě k novele, jež je nyní v připomínkovém řízení, ministerstvo práce a sociálních věcí.

Sporná důchodová reforma jde do třetího čtení. ANO nevylučuje Ústavní soud

Domácí

Poukázalo přitom na skutečnost, že v současnosti manželka prezidenta nedostává nic.

V novele k důchodové reformě, která v pátek prošla druhým čtením, pak koaliční poslanci v čele s Jurečkovým stranickým kolegou Vítem Kaňkovským navrhují, aby se doba, kdy je prezident ve funkci, považovala pro jeho manželku za náhradní dobu důchodového pojištění. Vypočítával by se jí za tu dobu důchod stejně jako třeba u maminek na rodičovské.

Anketa

Měl by partner/partnerka prezidenta/prezidentky ČR dostával od státu peníze na reprezentaci?
Ano
8,8 %
Ne
91,2 %
Celkem hlasovalo 14685 čtenářů.

Kaňkovský to odůvodnil tím, že partnerky a partneři prezidentů musejí po tu dobu přerušit vlastní práci. „Není ani z mezinárodních a protokolárních důvodů vhodné, aby byla manželka prezidenta republiky sama výdělečně činná. Ukončení výdělečné činnosti však má negativní dopad na její důchodové nároky, neboť by se jednalo o nepojištěnou dobu,“ uvedl v odůvodnění. Ze stejného důvodu podle něj ani není vhodné, aby za sebe manželka platila pojištění sama dobrovolně.

Koalici čeká debata

Podle Kanceláře prezidenta republiky mají změny usnadnit činnost první dámy a její situaci. „Role manželky či manžela, popřípadě partnera či partnerky prezidenta republiky nebyla doposud v právním řádu České republiky nijak ukotvena, což v jedenadvacátém století vnímáme jako situaci, kterou je třeba nevyhnutelně napravit,“ řekl její vedoucí Milan Vašina.

Role první dámy je podle něj pozicí, kterou fakticky nelze skloubit se zaměstnáním či jinou výdělečnou činností. Přes tuto skutečnost dosud nenáležela manželce prezidenta republiky za plnění této role žádná kompenzace.

„Právní úpravy tak přinášejí řešení, které Kancelář prezidenta republiky vnímá v jedenadvacátém století jako nezbytné. Jsme proto velmi rádi, že se ministerstvo práce rozhodlo situaci řešit,“ dodal.

Podle ústavního právníka Ondřeje Preusse sice prezidentova manželka neprošla volbami. „První dáma plní oficiální úkoly, pořádá bankety, účastní se oficiálních událostí, s čímž je spojený výdaj času a energie. Většinou se také musí vzdát svých běžných aktivit, protože podléhá bezpečnostnímu režimu,“ řekl Novinkám. Pokud by si přitom podle něj chtěl stěžovat u Ústavního soudu, protože žena prezidenta neprošla volbami, a přesto bere náhrady, pravděpodobně by neuspěl.

„Čeká nás o tom ještě debata, pokládám ji za legitimní. K čemu dospějeme, nechci předjímat,“ řekl ministr dopravy a místopředseda ODS Martin Kupka. Podle šéfky TOP 09 a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové je návrh legitimní, měla by se podle ní vést i diskuse o náhradách pro manželky a manžele diplomatů, které jsou v podobné situaci jako manželka prezidenta.

S návrhem na náhradu nesouhlasí předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. „To je vlastně plat, i když to nazveme náhrady, a lidé to budou špatně vnímat,“ řekla Novinkám. Poukázala na to, že se nedávno například navrhovalo zvýšit náhrady exprezidentům. „Ta je dvacet let ve výši 50 tisíc měsíčně a ten návrh neprošel. A stejná vládní parta přichází jen o pár měsíců s návrhem částky výrazně vyšší pro první dámu, která neprošla testem voleb,“ dodala.

Havlíček utnul licitování, ANO ve Středočeském kraji míří do opozice

Domácí

Výběr článků

Načítám