Hlavní obsah

Prezident: Vláda měla před digitalizací stavebního řízení udělat pilotní projekt

Z problémů s digitalizací stavebního řízení by si měla vláda vzít poučení, uvedl v rozhovoru pro Právo a Novinky prezident Petr Pavel. Příště by se podle něj měl nejdříve spustit pilotní projekt, který by většinu chyb detekoval a odstranil. Takový postup je běžný i podle šéfa digitalizace na ministerstvu práce (MPSV) Karla Trpkoše. Podle ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra pro digitalizaci Ivana Bartoše však možný nebyl.

Prezident Petr Pavel k problémům v digitalizaci stavebního řízení Video: Novinky

Článek

Pavel už na jaře před problémy vládu varoval a navrhl jí, aby ostrý start digitalizace posunula. „Moje informace tehdy vyvolala velice negativní reakci ve vládě. Nechci jít do nějakého sporu, kdo měl pravdu. Upozornil jsem na zkušenosti starostů, hejtmana a od pracovníků na stavebních odborech. Upozornit na to vládu jsem považoval za svou povinnost,“ uvedl k tomu v rozhovoru pro Právo a Novinky.

Stížnosti na digitalizaci řízení přicházejí od jejího spuštění 1. července.

Petr Pavel: Spravedlivý mír na Ukrajině je spíš iluze

PoliTalk

Komplikace Pavla nepřekvapily, dochází k nim i v zahraničí. Tvrdí však, že by v případě takových změn měla vláda vždy přistupovat nejdříve k pilotnímu projektu.

„Je důležité si vzít poučení, že při takhle důležitých projektech je dobré si udělat pilotní projekt a například v jednom kraji si vyzkoušet, jak ten systém funguje, dát mu zkušební lhůtu, objevit maximum chyb, které se v systému nachází,“ uvedl. „Anebo, jak už jsme to viděli v případě maturit, nechat běžet dva systémy paralelně třeba půl roku,“ dodal Pavel.

„Je lepší udělat to později a pořádně než splnit termín a potom řešit problémy, které řešíme dnes,“ dodal.

Prezident Petr Pavel k problémům v digitalizaci stavebního řízení Video: Novinky

Nešlo to, tvrdí Bartoš

Bartoš tvrdí, že stavební zákon Pavlem navrhovaný postup neumožňoval. „Nový stavební zákon byl částečně napsaný za minulé vlády, částečně za té současné. Tak, jak byl schválen, neumožňoval oddělit digitalizaci stavebního řízení od náběhu zbytku zákona. Neumožnil ani pilotní režim pro omezený okruh lidí v části republiky,“ napsal Právu a Novinkám.

Žádný složitý informační systém se podle něj zpočátku neobejde bez chyb. „Na řadu komplikací se přijde až ve chvíli, kdy pustíte reálné uživatele k reálným datům,“ dodal.

Ministerstvo práce, které digitalizuje agendu úřadů práce, zkušební režimy před většími změnami obvykle spouští. „My u zásadních změn vždy děláme pilotní provoz. Ale musí mít oporu v legislativě,“ řekl Novinkám Trpkoš, který má oblast na MPSV na starosti.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Prezident Petr Pavel poskytl 19. srpna 2024 Novinkám.cz a deníku Právo rozhovor.

„Není pravda, že by se systém nedal integračně protestovat před zahájením provozu v rámci testovací fáze. My všechny systémy testujeme napojené na registry,“ dodal. K situaci na stavebních úřadech se však vyjádřit nechtěl. Stát se může podle něj i to, že i když něco funguje v testech, tak to nemusí běžet bez problému v ostrém provozu.

„Věřím, že Ivan Bartoš si udělal analýzu a vyhodnotil si, že přesto bylo vhodné systém nasadit. Nepodezírám ho, že by nerozuměl řemeslu,“ uzavřel Trpkoš.

Digitálně vyřízených žádostí přibývá, tvrdí Bartoš. Úřady hlásí mírné zlepšení

Ekonomika

Související články

Bartoš: Rezignaci nechystám, nic by nevyřešila

Zažívá zřejmě nejsložitější léto v politické kariéře. Kvůli problémům s digitalizací stavebního řízení vyzývá opozice ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše...

Výběr článků

Načítám