Hlavní obsah

Prezident varuje důchodce před kyberšmejdy

Podvodných inzerátů, které na internetu slibují zázračné zbohatnutí a výhodné investice a zaštiťují se významnými osobnostmi v čele s prezidentem Petrem Pavlem, nebezpečně přibývá. Pro důvěřivé lidi, a zvláště důchodce je už ohrožení tak veliké, že prezident na aktivity takzvaných šmejdů upozornil zcela neočekávaně na tiskové konferenci ústavních činitelů, kteří dnes na Hradě probírali zahraniční politiku.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Schůzka prezidenta Petra Pavla se zástupci koalice a opozice k důchodové reformě, 28. března 2024

Článek

„Chci upozornit na činnost lidí, pro které se vžilo přiléhavé pojmenování šmejdi. Lidí, kteří zneužívají důvěry našich seniorů, aby z nich vylákali peníze. V minulosti to bylo na sady hrnců, přikrývky a další věci, dnes je to s příslibem výhodné investice do fondů, podílových listů nebo nákupu kryptoměn,“ uvedl prezident.

Dodal, že se mu z mnoha zdrojů dostávají informace, že řada seniorů vložila všechny své úspory do naprosto pochybných aktivit. „Potom jsou nejen předmětem podvodu a ztráty finančních prostředků, ale zároveň jsou často vyšetřováni pro praní špinavých peněz,“ poznamenal Pavel.

Policie dlouhodobě upozorňuje na to, že podvodníci na internetu díky umělé inteligenci dokážou utvořit nejen věrohodné koláže, ale i videa, na kterých známé osobnosti nabízejí zprostředkování do pochybných investic.

Nejen Babiš. Na sítích se snaží obrat důvěřivce i falešný prezident Pavel

Bezpečnost

„Tito lidé k tomu zneužívají nejen jmen, ale i fotografií ústavních činitelů, politiků ale také známých osobností z veřejného života, u kterých očekávají, že aspoň část veřejnosti k nim má důvěru, a že tedy jakákoli informace spojená s jejich jménem je důvěryhodná,“ varoval prezident.

Senioři i všichni ostatní by proto podle něj měli důkladně rozvažovat, kam své úspory investují, a aby nevěřili každému videu, které na internetu uvidí. „Nikdo z ústavních činitelů by se nepropůjčil k tomu, aby dělal reklamu nějaké pochybné komerční aktivitě,“ dodal.

Videa lze jen těžko poznat od pravých

Falešné inzeráty s prezidentem Pavlem se objevily hned po jeho zvolení. Podvodníci jeho fotku a podobiznu šéfa ČEZ Daniela Beneše použili na podvodný inzerát lákající na investice do aktivit největší energetické firmy.

Letos už se objevily na internetu velice zdařilá tzv. deepfake videa, na kterých prezident dělá reklamu investiční platformě, která při minimální investici šest tisíc korun „začne provádět ziskové obchody na akciových a kryptoměnových trzích“.

Co je to deepfake?

Deepfake je zdánlivě reálný, umělou inteligencí vytvořený obraz, zvuk nebo video. Na pravdě se ovšem tento materiál nezakládá.

Technologie deepfake, složenina ze slov deep learning (hluboké učení, disciplína v rámci strojového učení) a fake, využívá umělé inteligence, která pomocí algoritmů a velkého množství zdrojových fotografií dokáže vytvořit model obličeje člověka, aniž by ho bylo potřeba skenovat.

Podobně internetoví šmejdi zneužívají šéfa opozičního ANO Andreje Babiše. Na internetu koluje několik verzí investičního videa, na kterém Babiš svým hlasem slibuje zázračné zbohatnutí díky nové investiční platformě.

Ve všech případech jde o deepfake, kdy hlas i postavu Babiše vytvořila umělá inteligence. Hlas a intonace se skutečně podobají předsedovi hnutí ANO, stejně jako gestikulující postava na videu. Pozornější uživatelé si ale mohou všimnout, že občas hlas nesedí s mimikou tváře během hovoru. Podvodníci proto zobrazují podvodná videa prostřednictvím reklamy na mobilních telefonech. Snaží se využít toho, že obrazovka smartphonu je menší a je těžší si všimnout různých chyb a nepřesností.

V jiných případech pak fotografie či videa mohou kyberšmejdi spojit s napodobeninou stránek velkých médií, například i Novinek.

Proč kyberšmejdi zneužívají vzhled serveru Novinky.cz?

Důvod, proč kyberšmejdi používají vzhled a logo zpravodajského serveru Novinky.cz, je vcelku prostý. Snaží se tak vzbudit u lidí pocit důvěry velkého média, načež jim naservírují „zaručené investiční rady“.

Design serveru Novinky.cz je imitován vcelku zdařile, což může i jinak ostražité uživatele zmást. Pozornější čtenáři si však mohou všimnout, že v adresním řádku internetového prohlížeče je úplně jiná doména nebo že odkazy na jednotlivé rubriky v záhlaví podvodné zprávy vůbec nefungují.

Je tedy zřejmé, že jde o jednoúčelově vytvořenou stránku, která má za úkol důvěřivce navnadit, a právě značka Novinek má přispět k tomu, aby zpráva působila důvěryhodně.

Důvěryhodnost se snaží kyberzločinci zvýšit i připojením falešné diskuze s hromadou spokojených zákazníků, kteří již z nového zákona profitují.

Škody za 357 milionů a 21 tisíc obětí. Takhle řádí kyberšmejdi v Česku

Bezpečnost

Výběr článků

Načítám